c S
Osrednje evropske borze začele z blago rastjo indeksov 02.09.2019 10:45 Frankfurt/Pariz, 02. septembra (STA) - Osrednje evropske borze so nov teden začele z blago rastjo indeksov. V središču zanimanja je razvoj dogodkov v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko, ki sta 1. septembra po napovedih uvedli nove carine, pa tudi dogajanje okoli brexita, ki ne vzbuja optimizma. Evro izgublja.

Kitajska in ZDA sta s 1. septembrom uresničili odločitve o novih dodatnih carinah na izdelke v medsebojni blagovni menjavi. Gre za prvi krog uvajanja carin, ki bodo v primeru Pekinga skupno obremenile 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza, v primeru Washingtona pa za 300 milijard dolarjev uvoženih izdelkov s Kitajske.

Trgovinska vojna med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma vnaša negotovost na svetovne finančne trge in tudi v gospodarstvo. Po ocenah analitikov je eden glavnih razlogov za ohlajanje svetovne gospodarske rasti.

Skrbi tudi brexit. Glavni pogajalec EU Michel Barnier ni optimističen glede možnosti, da bi še preprečili izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora. Kot je ocenil, v primeru izstopa brez dogovora ne bo prehodnega obdobja ali delnih dogovorov. EU bo delovala le v smeri zaščite lastnih interesov, je napovedal.

V Veliki Britaniji so medtem v nedeljo z objavo posebne spletne strani o brexitu zagnali oglaševalsko kampanjo, v okviru katere spodbujajo državljane, naj se informirajo o prihajajočem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Britanska vlada naj bi za kampanjo namenila do sto milijonov funtov.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil nekaj po 10. uri na ravni 3430 točk, kar je 0,12 odstotka več kot ob koncu petkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej pridobil 0,04 odstotka, pariški CAC 40 0,16 odstotka, londonski FTSE 100 pa 0,58 odstotka. Züriški SMI trenutno pridobiva 0,19 odstotka, milanski FTSE Mib 0,78 odstotka, dunajski ATX pa 0,03 odstotka.

Evro na borzi v Frankfurtu medtem beleži 0,13-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,0977 dolarja.

Azijske borze so sklenile neenotno. Tokijski indeks Nikkei je nazadoval za 0,41 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa napredoval za 1,31 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzdol za 0,42 odstotka. Seulski Kospi je pridobil 0,07 odstotka, All Ordinaries pa izgubil 0,31 odstotka.