c S
Delnice na Ljubljanski borzi ta teden v povprečju padle 30.08.2019 20:00 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Indeks najpomembnejših podjetij na Ljubljanski borzi SBI TOP je ta teden izgubil 0,77 odstotka, vlagatelji pa so opravili za slabih pet milijonov evrov prometa. Med blue chipi prve kotacije so največji padec zabeležile delnice Luke Koper. Teden so sicer zaznamovale objave poslovnih rezultatov nekaterih podjetij.

Med blue chipi prve kotacije so po padcu delnicam Luke Koper (-3,57 odstotka) sledile delnice Pozavarovalnice Sava (-1,78 odstotka), Telekoma Slovenije (-1,56 odstotka) in Petrola (-0,88 odstotka).

Edine blue chip delnice prve kotacije, ki so se v tednu dni okrepile, so delnice Zavarovalnice Triglav (+0,32 odstotka), delnice Intereurope, Krke in NLB pa so ostale na enaki ravni kot prejšnji petek.

V primerjavi s prejšnjim petkom so sicer padle še delnice KD Group (-3,47 odstotka), Uniorja (-2,74 odstotka) in Cinkarne Celje (-1,55 odstotka). Delnice omenjenih podjetij so del indeksa, ne pa tudi prve kotacije.

Vlagatelji so sicer ta teden opravili za 4,91 milijona evrov poslov, največ z delnicami Krke (1,95 milijona evrov). Med prometnejšimi so bile tudi delnice Zavarovalnice Triglav (1,02 milijona evrov) in Cinkarne Celje (808.000 evrov).

Prometne so bile tudi delnice Petrola (232.000 evrov), NLB (200.000 evrov) in Luke Koper (137.000 evrov).

Ta teden so na borznem parketu sicer odmevale objave polletnih poslovnih rezultatov nekaterih podjetij, med drugim so jih objavili Intereuropa, Petrol, KD Group, danes po zaprtju borze pa tudi Unior.

Skupina Intereuropa je v prvem letošnjem polletju ustvarila za 3,1 milijona evrov čistega dobička, kar je za 14 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani, so pokazali nerevidirani podatki družbe. Prihodki od prodaje so se glede na enako lansko obdobje okrepili za dva odstotka in se ustavili pri 80,6 milijona evrov.

Poslovanje je izboljšala tudi skupina Petrol, ki je v prvem polletju na letni ravni povečala prihodke od prodaje za 15 odstotkov na 2,73 milijarde evrov. Čisti dobiček se je zvišal za štiri odstotke na 40,7 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa za 23 odstotkov na 66,1 milijona evrov.

Skupina KD Group je medtem v letošnjem polletju ustvarila 142,1 milijona evrov prihodkov, potem ko so v prvih šestih mesecih lani ti dosegli 2,2 milijona evrov. Čisti dobiček se je ustavil pri 120,8 milijona evrov, medtem ko je skupina v enakem obdobju lani prikazala 0,9 milijona evrov izgube.

Odmevalo je tudi imenovanje novega predsednika uprave Telekoma Slovenije. Nadzorni svet družbe je na ta položaj imenoval Matjaža Merkana. Nekdanji direktor družbe Weiler Abrasives bo na položaju nasledil Rudolfa Skobeta, ki je sredi aprila predčasno sklenil mandat. Družbo od takrat začasno vodi podpredsednik uprave Tomaž Seljak.