c S
Evropske borze z rastjo; nafta cenejša, evro navzdol 30.08.2019 20:00 London/Frankfurt/Pariz, 30. avgusta (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, po pisanju tujih tiskovnih agencij pa se je med vlagatelji ob koncu tedna razširil optimizem, da se trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA ne bo dodatno zaostrovala. Nafta se ceni, tečaj evra glede na dolar pa se je znižal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,45 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,85 odstotka, v Parizu indeks CAC 40 za 0,56 odstotka in v Londonu FTSE 100 za 0,32 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,84 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,58 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB medtem zabeležil 0,35-odstotni padec, po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pa je glavni razlog za to povečana negotovost glede tega, ali bo Gibanju petih zvezd in Demokratski stranki (Pd) uspelo sestaviti vlado. Omenjeno populistično gibanje je namreč za svoje sodelovanje v ekipi, ki bi jo spet vodil Giuseppe Conte, postavilo kar nekaj strogih pogojev, ki bodo za levosredinsko Pd težko sprejemljivi.

Na evropskih borznih parketih je sicer vladal optimizem, da za zdaj ne bo prišlo do zaostrovanja trgovinske vojne med največjima svetovnima gospodarstvoma.

Kitajska in ZDA bosta v nedeljo začeli uresničevati odločitve o novih dodatnih carinah na izdelke v medsebojni blagovni menjavi. Gre za prvi krog uvajanja carin, ki bodo do sredine decembra v primeru Pekinga skupno obremenile 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza, v primeru Washingtona pa za 300 milijard dolarjev uvoženih izdelkov s Kitajske.

A kitajske oblasti so v četrtek namignile, da bi lahko prekinile niz povračilnih trgovinskih ukrepov v sporu z ZDA, ki je svetovno gospodarstvo pahnil v veliko negotovost. Kot je poudarilo ministrstvo za trgovino, ima do sprejetja protiukrepov sicer vso pravico, a se jim zdi trenutno najpomembneje preprečiti nadaljnje poslabšanje razmer.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev medtem kljub temu gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 0,12 odstotka višji ravni kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je medtem doslej izgubil 0,03 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,30 odstotka. V ponedeljek bodo sicer newyorške borze zaradi ameriškega praznika dela zaprte.

Evro glede na dolar nekoliko izgublja vrednost. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0986 dolarja dolarja, kar je 0,70 centa manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. ECB je opoldne referenčni tečaj evra določila pri 1,1036 dolarja oz. 0,36 centa niže kot v četrtek.

Po treh dneh rasti cen se trenutno nekoliko ceni nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 55,05 dolarja, kar je 1,66 dolarja manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. V Londonu so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 0,73 dolarja na 60,35 dolarja.