c S
Jesen v nadaljevanju iskanja rešitev za primarno zdravstvo 01.09.2019 17:13 Ljubljana, 01. septembra (STA) - V prihodnjih dneh bo jasno, ali je ministrstvu z novim obračunskim modelom, ki nagrajuje bolj obremenjene zdravstvene time, uspelo dovolj pomiriti družinske zdravnike, da bodo umaknili odpovedi, s katerimi so podkrepili glasna opozorila o obremenjenosti. Preklicali so jih že kranjski zdravniki, ki čakajo na administrativne razbremenitve.

Zdravniki v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj so namreč kot prvi s kolektivnimi odpovedmi zagrozili v začetku marca po sprejetju splošnega dogovora, ki je dvignil njihovo mejo obremenitve za opredeljevanje novih bolnikov. Kmalu so njihovemu zgledu sledili tudi zdravniki iz celjskega, ptujskega in mariborskega zdravstvenega doma.

Družinski zdravniki so nato odpovedi zamrznili po sprejetju aneksa ena k splošnemu dogovoru, ki je mejo za odklanjanje bolnikov postavil pri 1895 glavarinskih količnikih, kot jo tudi določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavke med vlado in zdravniškim sindikatom Fides, ter napovedi ministrstva, da bo prvemu aneksu sledil še drugi s finančnimi posledicami.

Zdravništvo zadržano glede prvih ukrepov, večina kranjskih zdravnikov odpovedi umaknila

Aneks dve, ki ga je tik pred poletnimi počitnicami sprejela vlada, prinaša nov obračunski model glede na obremenjenost po petstopenjski lestvici. Zdravstveni timi primarnega zdravstva bodo dodatek od štiri do 20 odstotkov osnovne plače občutili pri avgustovski plači, ki bo izplačana v začetku septembra.

Prvi odzivi iz zdravniških vrst za zdaj namreč ne kažejo velikega navdušenja nad rešitvami ministrstva. Slišati je bilo tudi očitke, da želijo z nagrado podkupiti zdravnike, da bi delali še več.

Zdravniki namreč želijo širitev zdravstvenih timov, a kot je ob tem slikovit minister za zdravje Aleš Šabeder, nima čarobne palčke, s katero bi lahko zagotovil manjkajoče zdravnike. Z zvišanjem letošnje zgornje meje za uvoz zdravnikov je ministrstvo vodstva zdravstvenih domov želelo spodbuditi k iskanju kadra v tujini, a za zdaj sta dovoljenje za delo v Sloveniji dobili dve zdravnici, šest pa jih je še v postopku.

Nad potezami ministrstva so razočarani tudi kranjski zdravniki, večina katerih je svoje odpovedi konec minulega tega sicer preklicala. V kranjskem zdravstvenem domu so se odločili ostati, saj jim je tu vodstvo, ki tudi išče zdravnike v tujini, bolj naklonjeno, kot bi jim morda bilo v kakšnem drugem javnem zavodu.

V prihodnjih dneh bo znana tudi odločitev mariborskih zdravnikov, predvidoma nekoliko kasneje pa tudi ptujskih in celjskih.

Za administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov v pripravi aneks tri

Naslednji korak pri ureditvi razmer v družinski medicini so administrativne razbremenitve, ki jih na ministrstvu pripravljajo v aneksu tri. Med predlogi je tudi elektronsko potrdilo o upravičeni zadržanosti z dela, ki ga bodo predvidoma uvedli decembra, in nadgradnja profesionalne zdravniške kartice. Ta bo omogočala, da bodo zdravniki lahko določeno časovno obdobje nemoteno delali z enkratnim vnosom gesla v računalniški sistem.

Glede razbremenitev se usklajujejo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki postavlja administrativne obremenitve. Minister tudi k temu aneksu pričakuje veliko pripomb, predlogov in usklajevanj. Po njegovi oceni bo tudi o aneksu tri, tako kot o prvih dveh, brez popolnega konsenza podpisnikov splošnega dogovora na koncu odločila vlada.

Ponekod težko do osebnega zdravnika

Težave v primarnem zdravstvu ponekod po državi občutijo tudi bolniki, ki iščejo novega osebnega zdravnika. Opazno jih namreč primanjkuje v ljubljanskem zdravstvenem domu, kamor gravitra iz leta v leto večja populacija, ugotavljajo. Poleg tega so v ZD Ljubljana 1895 glavarinskih količnikov dosegli že vsi zdravniki. Kot so opozorili za STA, je ZZZS objavil uradni seznam prostih zdravnikov, a je na seznamu pet zdravnic, ki iz različnih razlogov bolnikov ne morejo več opredeljevati. Tudi v Kranju novih bolnikov ne vpisujejo.

V mariborskem zdravstvenem domu novi bolniki še lahko izbirajo med štirim zdravniki. Od tega trije zdravniki na območju Šentilja, Pernice in Jakobskega Dola, en zdravnik pa deluje na območju Mestne občine Maribor. Ena izmed zdravnic, ki ne dosega glavarinskega količnika 1895, je na porodniškem dopustu in se predvidoma vrača na delovno mesto oktobra, štirje zdravniki pa so specialisti medicine dela, prometa in športa, ki imajo kljub specifiki dela na svojem ozkem področju in polni zasedenosti s svojo dejavnostjo, še vedno vpisanih nekaj bolnikov, so pojasnili za STA.

Tudi v celjskem zdravstvenem domu zdravniki krepko presegajo 1895 glavarinskih količnikov, nove bolnike pa sprejema samo še zdravnik v Zdravstveni postaji Vojnik, so pojasnili za STA. Bolnike usmerjajo k njemu, dokler ne bo zapolnil kvote. Ko jo bo dosegel bodo bolnike po informacije glede vpisovanja pri drugih zdravnikih v regiji napotili na celjsko območno enoto ZZZS.

Bolnike vpisuje še sedem zdravnikov ptujskega zdravstvenega doma, od tega so trije v enotah Podlehnik, Kidričevo in Hajdina, je za STA pojasnila direktorica Metka Petek Uhan.

Do težav prihaja tudi v bolj odročnih občinah z malo prebivalci, kjer okolje ni privlačno za mlade zdravnike. To na ministrstvu rešujejo v sodelovanju z župani, med drugim novim zdravnikom poskušajo zagotoviti občinska stanovanja po nižjih ali simboličnih najemninah.