c S
V Velenju o poroštvenem zakonu za gradnjo tretje razvojne osi 30.08.2019 14:51 Velenje, 30. avgusta (STA) - Državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Nina Mauhler je danes v Velenju predstavila usklajevanja poroštvenega zakona za gradnjo tretje razvojne osi na Koroško. Civilna iniciativa pričakuje, da bo zakon o poroštvu v kratkem sprejet, v nasprotnem primeru napovedujejo ukrepe.

Na velenjski občini so se danes sešli člani koordinacijskega odbora za spremljanje izgradnje tretje razvojne osi na Koroško ter predstavniki Darsa, ministrstva za infrastrukturo in finance.

Kot je državna sekretarka Mauhlerjeva po seji povedala za STA, je poroštveni zakon v medresorskem usklajevanju, prihodnji teden pa bodo znana stališča pristojnih ministrstev glede zakona, ki ga pripravlja infrastrukturno ministrstvo. Izrazila je zadovoljstvo, da so s finančnim ministrstvom danes uspeti zbližati stališča o zakonu.

Na vprašanje, kdaj se bo začela gradnja tretje razvojne osi, je Mauhlerjeva odgovorila, da je to nehvaležno vprašanje. Kot je dodala, je Dars objavil razpis za ugotavljanje usposobljenosti potencialnih izvajalcev del. Sredi septembra bo odprl prispele ponudbe, nato pa bo sledil razpis za izvajalca del.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Alojz Slana, ki je navzočim zatrdil, da ministrstvo tretji razvojni osi ne nasprotuje, je za STA pojasnil, da je ministrstvo dalo določena opozorila na omenjeni zakon, do katerih pa se mora zdaj opredeliti infrastrukturno ministrstvo kot pripravljalec zakona. Slana je gradnjo tretje razvojne osi ocenil po predzadnji verziji na 1,4 milijarde evrov.

Predsednik odbora za izgradnjo tretje razvojne osi Matic Tasič je za STA izrazil pričakovanje, da bodo pristojna ministrstva v roku dveh do treh tednov uskladila vsa odprta vprašanja glede poroštvenega zakona, ki je pogoj za zaprtje finančne konstrukcije za gradnjo tretje razvojne osi.

Tasič sicer pričakuje, da se bodo gradbena dela začela konec tega leta. Za začetek gradnje je najdlje pripravljena lokacija Gaberje, za katero je že objavljen razpis za izbiro izvajalca gradbenih del. Gradnja odseka hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec je glede na potrjen investicijski program ocenjena na 674,7 milijona evrov brez davka.

Iz Mladinskega sveta Ravne na Koroškem pa so sporočili, da če poroštvo za tretjo razvojno os ne bo sprejeto, bo vlada Marjana Šarca grobar tega projekta. V tem primeru je koordinator Mladinske iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik napovedal državljansko nepokorščino v Ljubljani. Povedal je, da je iniciativa že začela priprave za organizacijo javnega zborovanja, ki bo uresničeno, če vlada poroštva ne bo potrdila.

Kot so sporočili z velenjske občine, so navzoči na današnjem sestanku znova izpostavili, da začetek del na hitri cesti pričakujejo še letos, in predstavnike države opozorili na posledice, če poroštveni zakon za tretjo razvojno os ne bo sprejet. Ta zakon je ključen, da se gradnja osi kot celote začne. Izrazili so pričakovanje, da bo vlada o predlogu zakona odločila septembra in ga poslala v končni sprejem v DZ.

Na vprašanje direktorja velenjske občinske uprave Iztoka Morija, kako tečejo dela na odseku Šentrupert-Velenje, so odgovorni povedali, da je pogodba za projektiranje odseka že podpisana. Ocenjujejo, da bo na tem odseku zaradi postopkov na ustavnem sodišču prišlo do enoletnega zamika izvedbe.

Predstavniki Darsa pa so dodali, da je bila za del ceste, ki gre skozi Velenje, opravljena skrbna analiza, ki jo bodo predstavnikom občine predstavili konec septembra.