c S
Umar: Rast se je začela upočasnjevati, a ostaja precej nad povprečjem EU 30.08.2019 14:23 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Gospodarska rast se je v drugem letošnjem četrtletju začela upočasnjevati, a ostaja v medletni primerjavi vseeno opazno nad povprečjem v EU, ob današnji objavi statističnih podatkov ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). V uradu ob tem opozarjajo na slabše obete za izvozni del gospodarstva do konca leta.

BDP je bil v drugem četrtletju za 2,5 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Po sezonsko prilagojenih podatkih se je medtem BDP glede na prvo četrtletje povečal za 0,2 odstotka, v medletni primerjavi pa za 2,6 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Obenem so na Umarju omenili, da je bil BDP realno v celotnem prvem polletju za 2,9 odstotka večji kot v enakem obdobju lani.

Medletna rast BDP v Sloveniji je tako v drugem četrtletju ostala precej nad povprečno rastjo v EU, ki je po desezoniranih podatkih dosegla 1,3 odstotka.

Na Umarju so izpostavili, da so k rasti v drugem četrtletju ključno prispevala domača potrošnja, največ potrošnja gospodinjstev, ki se ob še vedno naraščajoči zaposlenosti ter višji rasti plač in socialnih transferjev krepi, ter gradbene investicije.

"Rast zasebne potrošnje se krepi celo nekoliko hitreje, kot smo pričakovali spomladi. To povezujemo z ugodnimi gibanji na trgu dela in še vedno visoko ravnjo zaupanja potrošnikov, kot pozitivnega ocenjujemo tudi vpliv davčnih razbremenitev dohodka," je povedala direktorica Umarja Maja Bednaš.

Rast plač je bila s 3,9 odstotka v drugem četrtletju po navedbah Umarja nekoliko višja kot v enakem obdobju lani, a je zlasti v zasebnem sektorju ostala zmerna in še ne predstavlja povečanega pritiska na stroškovno konkurenčnost slovenskih izvoznikov.

Rast zaposlenosti je ostala razmeroma visoka, predvsem mesečna gibanja pa kažejo na postopno umirjanje. Po Umarjevi oceni je to delno posledica umirjanja rasti povpraševanja, delno pa še vedno visokega pomanjkanja usposobljenih delavcev. Ta težava se je sicer v zadnjih mesecih malenkost zmanjšala, a kljub povečanemu prilivu tujih delavcev ostaja velika.

Višje kot v enakem obdobju lani so bile investicije v osnovna sredstva, njihova raven pa je še vedno nižja kot v daljšem obdobju pred krizo, so opozorili na uradu. K razmeroma visoki rasti so spet največ prispevale gradbene investicije, gradnjo stavb pa poleg gospodarske rasti in razmeroma omejene ponudbe na trgu nepremičnin še vedno podpirajo tudi ugodni pogoji financiranja, dodajajo na Umarju.

Rast investicij v opremo in stroje se je medtem umirila, kar na Umarju povezujejo z zmernejšo rastjo tujega povpraševanja in povečano negotovostjo v mednarodnem okolju.

Ob postopnem umirjanju rasti tujega povpraševanja se tako že od druge polovice lanskega leta umirjajo izvozna naročila, vendar pa se je rast skupnega izvoza ob občutni podpori pospešene rasti vseeno še nekoliko zvišala. Vplive upočasnitve rasti v mednarodnem okolju namreč blaži opazna pospešitev izvoza nekaj ožjih skupin blaga, kot so farmacevtski in medicinski proizvodi.

Gospodarska pričakovanja podjetij in potrošnikov v Sloveniji in v EU so se sicer v zadnjih mesecih v splošnem dodatno poslabšala, to pa skupaj z zadnjimi napovedmi za trgovinske partnerice ter povečanimi tveganji in negotovostjo v mednarodnem okolju po ocenah Umarja nakazuje na nadaljnje postopno umirjanje rasti izvoznega dela slovenskega gospodarstva.

Obeti za izvozni del gospodarstva so tako do konca leta slabši. "Za prihodnje leto pa vse mednarodne institucije pričakujejo ponovno nekoliko višjo gospodarsko rast v naših najpomembnejših trgovinskih partnericah. To bomo upoštevali v jesenski napovedi, ki jo bo Umar objavil v drugi polovici septembra," je sklenila Bednaševa.