c S
Sindikat delavcev migrantov stopnjuje pritisk zaradi sistema obdavčitve 30.08.2019 13:10 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije še niso dočakali razrešitve trenutne davčne obravnave delavcev migrantov. Potem ko so zaradi nestrinjanja s sistemom obdavčitve na ustavno sodišče vložili presojo dveh členov zakona o dohodnini, so danes napovedali nadaljnje aktivnosti, tudi v Bruslju. Medtem pa so se znašli v postopku KPK.

V sindikatu so v današnjem sporočilu za javnost spomnili, da je od njihovega zadnjega sestanka s predstavniki ministrstev za finance in za delo, na katerem so prosili za izračun in primerjavo davčne obravnave delavca migranta in delavca, zaposlenega v Sloveniji s povsem enakimi postavkami, minilo že več kot pol leta. A izračuna, ki naj bi dokazal neenakost, še vedno niso dočakali.

V tem času so na ustavno sodišče vložili presojo 44. in 45. člena zakona o dohodnini, Nova Slovenija pa je v DZ vložila tudi predlog novele tega zakona, ki naj bi poskrbel za bolj pravičen položaj delavcev migrantov. Na dan obravnave novele zakona v DZ je sindikat delavcev migrantov skušal problematiko predstaviti tudi v poslanskih skupinah.

"Namesto, da bi poslanci prisluhnili problematiki in da bi ministrstvo za finance odgovorilo na poziv o izračunu, odgovarja komisija za preprečevanje korupcije z obtožbami naših predstavnikov," je danes izpostavil predsednik sindikata Mario Fekonja.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč zoper podpredsednika sindikata Martina Ivca in dva odvetnika, pogodbena sodelavca sindikata, začela postopek o prekršku zaradi suma storitve prekrškov po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. Navedeni so obravnavani, ker bi naj pri poslancih lobirali in vplivali na odločitve pri glasovanju o noveli zakona o dohodnini.

"Ni naključje, da se bliža odločitev ustavnega sodišča in da je potrebno sindikat prikazati v čim slabši luči. Ko zmanjka argumentov, se lotijo metod, ki spominjajo na čarovniške procese iz 17. stoletja," se je na uvedbo postopka ostro odzval Fekonja, ki je prepričan, da se predstavniki vlade bojijo, da bi se dokazalo, da so delavci migranti obdavčeni nepravično". "Sindikat je potrebno ustaviti, kaznovati, ker smo na sodiščih uspešni," je ocenil.

V sindikatu jih čudi, "da je sodelovanje na dogovorjenih sestankih v uradnih prostorih kaznivo, osebna srečanja s poslanci na piknikih, na terenu in v gostilni pa ne".

Ob tem so napovedali nadaljevanje aktivnosti. Načrtujejo sestanek pri varuhu človekovih pravic, informacijski pooblaščenki in Evropski komisiji.