c S
Komisarski kandidat Lenarčič še čaka na uradni pogovor s von der Leynovo 30.08.2019 11:17 Bruselj/Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Slovenski kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič še čaka na uradni pogovor s predsednico bodoče Evropske komisije Ursulo von der Leyen, so povedali diplomatski viri v Bruslju. Datum srečanja še ni znan.

Po navedbah virov se bo večina pogovorov s komisarskimi kandidati verjetno odvila prihodnji teden, saj je von der Leynova za 15. september napovedala predstavitev svoje komisarske ekipe.

Z več kandidati se je sicer že pogovorila, med drugim s portugalsko kandidatko Eliso Ferreira in poljskim kandidatom Krzysztofom Szczerskim. Slednjega je Poljska zamenjala, potem ko mu je novoizvoljena predsednica komisije ponudila kmetijski resor. Nov kandidat je pravnik Janusz Wojciechowski, ki se je že sestal s von der Leynovo.

Dosedanji slovenski veleposlanik pri EU se je sicer v začetku avgusta, podobno kot večina drugih kandidatov, s von der Leynovo sestal na neformalnem spoznavnem pogovoru. Pogovarjala sta se o izzivih, ki čakajo novo komisijo, in o pomenu spoštovanja vrednot, na katerih temelji EU.

Neuradni rok, ki so ga države članice dobile, da predlagajo kandidate za člane Evropske komisije, se je iztekel v ponedeljek. Italija, ki zaradi vladne krize kandidata še ni izbrala, si je izposlovala podaljšanje tega roka. Bruselj je v četrtek po imenovanju dosedanjega premierja Giuseppeja Conteja za sestavo nove italijanske vlade Rim pozval, naj čim prej predlaga svojega kandidata. Tudi Conte se je zavzel za to.

Razporeditvi resorjev bodo sledila zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki bodo predvidoma od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o celotni novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra. Na glasovanju ne more zavrniti posameznega kandidata, temveč le celotno ekipo. Ta pa naj bi - če bo dobila zeleno luč - posle prevzela 1. novembra.