c S
Avgusta na letni ravni 2,3-odstotna inflacija 30.08.2019 11:01 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Na letni ravni so se cene življenjskih potrebščin v Sloveniji avgusta v povprečju zvišale za 2,3 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,4 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevale višje cene blaga in storitev, je danes sporočil državni statistični urad.

V avgustu smo na letni ravni beležili 2,3-odstotno inflacijo, povprečna mesečna rast cen pa je bila 1,7-odstotna, ugotavljajo statistiki.

Storitve so se v enem letu podražile za 3,1 odstotka, blago pa za 1,9 odstotka. Cene poltrajnega blaga so se po podatkih statističnega urada v povprečju zvišale za 2,7 odstotka, cene blaga dnevne porabe za 2,1 odstotka, cene trajnega blaga pa za 0,2 odstotka.

K letni inflaciji so največ, 0,7 odstotne točke, prispevale višje cene blaga in storitev iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo, so sporočili iz Sursa.

Oskrba z vodo in razne storitve v zvezi s stanovanjem so se podražile za 7,8 odstotka, električna energija, plin in druga goriva pa za 3,6 odstotka. K letni inflaciji so 0,5 odstotne točke prispevale višje cene hrane, ki se je podražila za 3,1 odstotka, še 0,4 odstotne točke pa so prispevale višje cene oblačil in obutve; ta so se podražila za 5,2 odstotka.

Po 0,1 odstotne točke so letno inflacijo najbolj blažile pocenitve blaga in storitev iz skupin prevoz (za 0,7 odstotka) in komunikacije (za 1,2 odstotka).

Na mesečni ravni so bile cene življenjskih potrebščin v osmem mesecu v povprečju višje za 0,4 odstotka. Na skupno zvišanje cen so najbolj vplivale višje cene oblačil, ki so se podražila za 4,3 odstotka; k mesečni inflaciji so prispevale 0,2 odstotne točke.

Po 0,1 odstotne točke so k mesečni inflaciji prispevale še višje cene nastanitvenih storitev (za 2,9 odstotka) ter višje cene počitniških paketov (za dva odstotka) in pogonskih goriv (bencin za 1,6 odstotka, dizelsko gorivo za 1,3 odstotka).

Mesečno inflacijo so na drugi strani za 0,1 odstotne točke ublažile nižje cene obutve (za 3,1 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila v avgustu 2,4-odstotna. To je 0,4 odstotne točke več kot v avgustu lani.

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,8-odstotna, kar je enako kot v istem obdobju prejšnjega leta. Na mesečni ravni je bila rast cen 0,4-odstotna.

Storitve so se v letu dni podražile za 3,3 odstotka, blago pa za 1,8 odstotka. Cene poltrajnega blaga so se zvišale za 2,3 odstotka, cene blaga dnevne porabe za 2,1 odstotka, cene trajnega blaga pa za 0,3 odstotka.

Statistični urad je še spomnil, da je bila letna stopnja inflacije, merjena s harmonizirinim indeksom cen življenjskih potrebščin, julija v državah z evrom enoodstotna, v državah EU pa 1,4-odstotna. Najnižja je bila na Portugalskem (-0,8-odstotna), najvišja pa v Romuniji (4,1-odstotna). V Sloveniji je bila dvoodstotna.