c S
V prvih sedmih letošnjih mesecih nadaljnja rast slovenskega turizma 30.08.2019 11:00 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Slovenijo je v juliju obiskalo skoraj 892.000 turistov, ki so ustvarili okoli 2,5 milijona prenočitev. Število prihodov turistov je bilo za tri odstotke večje kot v juliju lani, prenočitev pa je bilo približno enako, kažejo statistični podatki. V prvih sedmih mesecih je število turističnih prihodov poraslo za pet odstotkov, prenočitev pa za tri.

V Sloveniji smo julija zabeležili 891.560 prihodov turistov, kar je 2,8 odstotka več kot v sedmem mesecu lani, je danes objavil državni statistični urad. Prenočitev je bilo 2,52 milijona, kar pomeni 0,1-odstotno povečanje.

Tako prihodov kot tudi prenočitev domačih turistov je bilo v letošnjem juliju za okoli osem odstotkov manj kot v lanskem juliju. Prihodov tujih turistov je bilo za 5,2 odstotka več, njihovih prenočitev pa 2,6 odstotka več. Tuji turisti so sicer ustvarili več kot 78 odstotkov vseh turističnih prenočitev v tem mesecu.

Največ prenočitev med tujimi turisti so v juliju ustvarili turisti iz Nemčije (14 odstotkov), Nizozemske (10 odstotkov) in Češke (osem odstotkov). Najbolj se je glede na julij lani povečalo število prenočitev čeških turistov, in sicer za 14 odstotkov.

Gorske občine so bile najbolj priljubljena destinacija, nadalje kažejo statistični podatki. V teh so julija našteli 926.000 ali 37 odstotkov vseh prenočitev; to je štiri odstotke več kot julija lani. Sledile so obmorske (23 odstotkov) in nato zdraviliške občine (15 odstotkov).

Občine z največjim številom prenočitev tujih turistov so bile Ljubljana, Piran in Bled. Domači turisti pa so največkrat prenočili v občinah Piran, Izola in Ankaran.

Čeprav so turisti tudi v juliju ustvarili največ prenočitev v hotelih (več kot 830.000), pa je bilo to število nižje kot v juliju lani. Hotelom so po številu prenočitev sledile zasebne sobe, apartmaji in hiše ter kampi. V vseh teh vrstah nastanitvenih obratov se je število prenočitev glede na julij lani povečalo.

V prvih sedmih mesecih leta je bilo prihodov turistov 3,45 milijona, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani pomeni 5,2-odstotno rast. Število prenočitev je poraslo za 2,8 odstotka na 8,81 milijona.

Število tujih turistov je v sedmih mesecih poraslo za 6,8 odstotka na 2,57 milijona, njihovih prenočitev pa za 4,7 odstotka na 6,26 milijona. Domačih gostov pa je bilo 876.194 oz. odstotek več, medtem ko je število njihovih prenočitev upadlo za 1,7 odstotka na 2,56 milijona, je še objavil statistični urad.