c S
BKS Bank v polletju zvišala dobičkonosnost 30.08.2019 10:48 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Avstrijska banka BKS Bank je v prvem polletju ob povečanju prihodkov dobiček iz poslovanja okrepila za 29 odstotkov na 42,1 milijona evrov. Ob povečanju celotne bilančne vsote se je povečal tudi obseg posojil, so danes sporočili iz slovenske podružnice banke. Tudi ta je sicer v polletju po njihovih navedbah poslovala zelo dobro.

V banki s sedežem v Celovcu so ocenili, da letos poslujejo odlično.

Ob skoraj tretjinski rasti dobička iz poslovanja je bilančna vsote banke medletno narasla za 3,1 odstotka na 8,7 milijarde evrov.

Čiste opravnine so se povečale za 6,8 odstotka na 29,2 milijona evrov, čiste obresti pa so narasle za 7,2 odstotka na 70,5 milijona evrov.

V banki sicer izpostavljajo uvedbo novih digitalnih rešitev in precejšnjega povečanja števila strank. "Pomemben strateški cilj naše banke je nadgradnja storitev, s čimer želimo zmanjšati odvisnost od obrestnega poslovanja," je povedala predsednica uprave banke Herta Stockbauer.

"Čeprav so napovedi gospodarske rasti slabše od lanskega leta, smo zelo zadovoljni z gibanjem povpraševanja po kreditih, tako na domačem kot na tujih trgih. Dinamika povpraševanja se je zlasti v drugem četrtletju spet močno povečala," je ocenila Stockbauerjeva. Obseg posojil pred rezervacijami za tveganja je na 30. junij 2019 dosegel skupno 6,2 milijarde evrov, kar v primerjavi s koncem 2018 predstavlja povečanje obsega kreditov za 2,2 odstotka.

Banka še povečuje tudi vloge. Njihovo vrednost ob koncu leta so povečali za 5,2 odstotka na 6,5 milijarde evrov, kar je nov rekord.

Rezultat na področju poslovanja z vrednostnimi papirji je narasel za 21,8 odstotka na 7,7 milijona evrov. Banka je sicer v zadnjih letih s prevzemi postala največji ponudnik vrednostnih papirjev v Sloveniji, ki sicer predstavlja najpomembnejši tuji trg banke. Ta posluje še na Hrvaškem in Slovaškem.

"Po uspešnem prenosu skoraj 25.000 strank družbe Alta Invest, investicijske storitve smo postali največji ponudnik poslov z vrednostnimi papirji v Sloveniji," je dejal član uprave Alexander Novak, ki je odgovoren za poslovanje v tujini.

Po njegovih besedah je bilo polletno poslovanje v Sloveniji odlično. Dobiček iz poslovanja je dosegel štiri milijone evrov, družba BKS-leasing pa je k rezultatu skupine 1,2 milijona evrov in obseg lizinških poslov povečala za 12,5 odstotka na 153,8 milijona evrov.

Banka ima v Sloveniji okoli 1,1 milijarde evrov denarnih vlog fizičnih in pravnih oseb, obseg posojil pa je bil ob koncu junija pri 647,1 milijona evrov in je medletno narasel za šest odstotkov.