c S
Rast ameriškega gospodarstva v drugem četrtletju nižja od prvotnih ocen 30.08.2019 09:32 Washington, 29. avgusta (STA) - Ameriško gospodarstvo je v drugem četrtletju raslo po dvoodstotni stopnji, kažejo danes objavljeni popravljeni vladni podatki. Podatki s konca julija so kazali na 2,1-odstotno rast. Posodobljeni izračuni so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pokazali na skromnejši izvoz nafte in manjšo javno porabo na lokalni ravni.

V prvem letošnjem četrtletju je bila gospodarska rast 3,1-odstotna. Lani je ameriški BDP napredoval za 2,5 odstotka, kar je precej manj od cilja, ki ga je postavil ameriški predsednik Donald Trump.

Ta je danes na Twitterju zapisal, da gre ameriškemu gospodarstvu odlično in da ima še ogromno potenciala za višjo rast. "Če bi Fed počel, kar bi moral, bi nas dvigovalo z raketnim pospeškom," je dodal. Za slabši rezultat namreč Trump krivi centralno banko Federal Reserve (Fed), ki bi morala po njegovem mnenju dodatno znižati ključno obrestno mero, čeprav so obrestne mere že sedaj zgodovinsko nizke.

Tudi za ameriško gospodarstvo se sicer kaže vse več znakov ohlajanja, za kar je po mnenju večine analitikov v veliki meri kriv Trump sam. Ignoriral je namreč opozorila, da bodo protekcionistični trgovinski ukrepi najbolj škodovali ameriškemu gospodarstvu.