c S
Znani bodo najnovejši podatki o BDP 30.08.2019 07:53 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Statistični urad bo danes objavil podatke o gibanju BDP v drugem letošnjem četrtletju in v celotnem prvem polletju. Jasno bo tako postalo, ali se je umirjanje dinamike gospodarske rasti morda pospešilo ali se slovensko gospodarstvo za zdaj dobro upira nespodbudnim globalnim gibanjem. Znana bo tudi letna ocena lanske gospodarske rasti.

Realna rast slovenskega BDP se je že v prvem četrtletju umirila glede na zadnje trimesečje lani. Dosegla je 3,2 odstotka, potem ko je bila v zadnjih treh mesecih 2018 pri 4,1 odstotka. Po sezonsko prilagojenih podatkih je bila medtem celo nekoliko višja, v četrtletni primerjavi je dosegla 0,8 odstotka, v medletni pa 3,7 odstotka.

Obstoječe napovedi domačih in tujih ustanov za letošnjo rast slovenskega gospodarstva se gibljejo med 3,2 in 3,4 odstotka, tako da gre pričakovati, da se je gospodarska dinamika ohranila na podobni ravni.

Mednarodno okolje je sicer z dodatnim umirjanjem nekaterih velikih evropskih gospodarstev na čelu z Nemčijo, ki je na robu zdrsa v blago recesijo, in krepitvijo negotovosti zaradi trgovinskih napetosti med Kitajsko in ZDA postalo vse manj naklonjeno malim in odprtim gospodarstvom, kot je slovensko.

A podatki za prvo polletje glede izvoza so še razmeroma ugodni, saj je izvozna rast dosegla skoraj 10 odstotkov. Danes bo vidno še, kakšna so bila agregatna gibanja pri domači porabi in investicijah, ki naj bi ob pričakovanem upadu izvozne dinamike v prihodnjem obdobju v večji meri poganjale motor gospodarske rasti.

Podatki bodo tudi pomemben parameter za Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, ki bo predvidoma septembra objavil jesensko gospodarsko napoved. Trenutno ocenjuje, da bo rast BDP letos pri 3,4 odstotka.

Danes bo znana tudi letna ocena gospodarske rasti v 2018. Po prvi oceni s konca februarja, temelječi na združevanju četrtletnih podatkov, je bila ta pri 4,5 odstotka.