c S
Novogoriški svetniki s sprejetim odlokom omogočili gradnjo Soških vil 30.08.2019 07:52 Nova Gorica, 29. avgusta (STA) - Novogoriški mestni svet je na današnji izredni seji potrdil odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč za območje Soških vil v Solkanu. S tem so investitorju, družbi Eta Invest iz Radomelj, odprli možnost za začetek gradnje 28 luksuznih hiš na zemljišču nad Kajakaškim centrom in reko Sočo v Solkanu.

V razpravi so nekateri svetniki povedali, da podpirajo stanovanjsko gradnjo, saj na Goriškem primanjkuje različnih vrst in velikosti stanovanj in stanovanjskih hiš. Na predlog svetnika Aleša Markočiča (Lista Mateja Arčona) so sprejeli tudi dodatni sklep, s katerim se je novogoriška občina obvezala, da bo zgradila novo cesto nad odvodnikom in tako domačinom omogočila prehod tega območja do kmetijskih zemljišč.

V razpravi se je oglasil tudi svetnik Anton Kosmačin (Stranka Alenke Bratušek), ki je ob številnih vprašanjih občinski upravi o tem projektu izpostavil tudi, da se bo na Goriškem prvič gradila popolnoma zaprta in zavarovana soseska, prostor z delom javne infrastrukture pa bo postal zaseben.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je svetnikom pojasnil, da se s sprejetjem odloka mudi, saj bi investitor kot lastnik zemljišč želi začeti z gradnjo. Če novogoriška občina ne bi sprejeli omenjenega odloka, pa bi se kaj lahko zgodilo, da bi bila obtožena oviranja gradnje in zato plačati tudi kakšno odškodnino.

"Občina mora izpolniti svoj del, da ne ovira investicije in to smo s tem odlokom storili. Smo že zamujali in bil lahko prišlo do tega, da bi nas investitor obdolžil, da je občina kriva, da ni prišlo do investicije. Da je posel, ki ga je že sklenil zaradi nas propadel," je dejal Miklavič.

Stanovanjsko sosesko Soške vile naj bi začeli graditi že to jesen.

Območje, kjer bo podjetje Eta Invest gradilo 28 luksuznih vil, je bilo sicer že v prejšnjem desetletju namenjeno stanovanjski pozidavi. Vendar je bila tu najprej načrtovana gradnja 150 stanovanj v manjših stolpičih in vrstnih ter samostojnih stanovanjskih hišah. Takemu načinu pozidave so Solkanci odločno nasprotovali in s svojim nasprotovanjem tudi uspeli. Občina je že v prejšnjem mandatu s sprejemom prostorskih aktov za to območje investitorju dejansko omogočila začetek postopkov za pridobivanje gradbenega dovoljenja.

Območje bo sicer zaprto in javni promet po njem ne bo mogoč. Infrastruktura pa bo delno v zasebni in delno v javni lasti. Vodovod in kanalizacija bosta delno v občinski lasti in bodo zato morali investitorji pridobiti služnost, elektro omrežje in komunalna infrastruktura pa bosta stvar investitorja.