c S
Bilančni dobiček Sija za lani nerazporejen 30.08.2019 07:44 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Lastnika družbe Sij, poleg ruskega Dilona z 72-odstotnim deležem je to s kontrolnim četrtinskim deležem tudi država, letos ne bodo dobili izplačanih dividend. Delničarja matične družbe jeklarske skupine sta na današnji skupščini namreč odločila, da bilančni dobiček za 2018 v višini malenkost manj kot 44 milijonov evrov ostaja nerazporejen.

Lastnika sta se med drugim seznanila tudi z letnim poročilo matične družbe in skupine za lani ter za lani podelila razrešnico upravi, ki jo vodi Andrej Zubicki, in nadzornemu svetu pod vodstvom Jevgenija Zvereva, je razvidno iz sklepov skupščine, ki jih je Sij objavil prek spletne strani Ljubljanske borze.

Letošnja skupščina je bila sicer izvedena razmeroma pozno, saj je bilo zaradi zamud pri revidiranju, še posebej v luči zaključka prodaje Perutnine Ptuj ukrajinskemu holdingu MHP, pozneje potrjeno tudi revidirano letno poročilo za lani, na katerega je revizorska družba KPMG podala mnenje s pridržkom.

Letno poročilo je pokazalo, da je skupina Sij v letu, ki so ga zaznamovale ameriške carine na jeklo, povečala prihodke od prodaje za 6,3 odstotka na 802,8 milijona evrov prihodkov, čisti dobiček pa je bil z nekaj več kot 14,6 milijona evrov malenkost višji kot v 2017. Je bil pa za okoli tretjino nižji bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA), ki je dosegel 50,2 milijona evrov.

V zadnjih dneh so se sicer v medijih pojavile informacije, da je SDH že nekaj časa nezadovoljen z odnosom ruskega lastnika Sija do države kot četrtinske lastnice. Po tistem, ko Sij po vstopu ruskih lastnikov leta 2007 do 2015 ni delil dobička, pa je v preteklih letih ob večinoma dobrem poslovanju država od dividend iztržila le nekaj manj kot sedem milijonov evrov, je tako ta teden opozoril časnik Delo in spomnil, da pa je Sij v tem času v posodobitev proizvodnje vložil več sto milijonov evrov.

Delo je obenem ta teden poročalo, da naj bi bila Dilon in SDH blizu delničarskemu sporazumu, s katerim naj bi uredila medsebojne odnose.