c S
SDH prijavo prve nadzornice Uradnega lista obravnava prednostno 30.08.2019 07:42 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - SDH prijavo predsednice nadzornega sveta Uradnega lista Irene Prijović že obravnava prednostno, skladno z veljavnimi internimi postopki in pristojnostmi, so objavili na spletni strani SDH. Ob tem so poudarili, da so samo nadzorni sveti družb pristojni za sprejemanje odločitev o postopkih imenovanja članov poslovodstva državnih družb.

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista je pristojnim institucijam, tudi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavila pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. KPK je na podlagi njene prijave začela postopek glede pritiskov generalnega sekretarja LMŠ pri kadrovanju. Po besedah predsednika KPK Borisa Štefaneca gre za zelo resno zadevo, ki jo bodo obravnavali prioritetno in z največjo pozornostjo.

Tudi v največji vladni stranki danes potekajo pogovori o očitkih Kralju. Več pa bo znanega v kratkem, ko bo pred novinarje stopil predsednik stranke in vlade Marjan Šarec. Kralj je za STA potrdil, da je klical Prijovićevo glede imenovanja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Pravi pa, da je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat.

Kot so v današnjem odzivu navedli v SDH, pričakujejo, da so odločitve članov nadzornih svetov sprejete neodvisno in izjemno odgovorno ter izključno v dolgoročno korist družbe, ki jo nadzirajo.

Ob tem so kot enega temeljnih ciljev delovanja SDH izpostavili, da v nadzorne svete državnih družb na skupščinah družb imenuje strokovnjake, ki izpolnjujejo vse pogoje za imenovanje v nadzorne svete, skrbno izpolnjujejo svoje naloge, delujejo samostojno in neodvisno, zagotavljajo odgovoren in strokoven nadzor ter sprejemajo odločitve samostojno in po svoji vesti v korist družbe.

Od članov nadzornega sveta državnih družb se pričakuje delovanje skladno z veljavno zakonodajo in najvišjimi strokovnimi, etičnimi ter profesionalnimi standardi, so zapisali.

V primeru zahtev po nezakonitem in neetičnem ravnanju ali vplivanju SDH od članov nadzornih svetov pričakuje, da se bodo odzvali skladno z določili zakona o slovenskem državnem holdingu ter zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki podrobneje opredeljujejo načine ukrepanja v tovrstnih primerih, so še navedli.