c S
Kitajska bi lahko prekinila niz povračilnih trgovinskih ukrepov 29.08.2019 15:48 Peking, 29. avgusta (STA) - Kitajske oblasti so namignile, da bi lahko prekinile niz povračilnih trgovinskih ukrepov v sporu z ZDA, ki je zamajal svetovno gospodarstvo. Kot je poudarilo ministrstvo za trgovino, ima do sprejetja protiukrepov sicer vso pravico, a se jim zdi trenutno najpomembneje preprečiti nadaljnje poslabšanje razmer.

"Zaostritev trgovinske vojne ne bi koristila niti Kitajski niti ZDA," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarili na kitajskem trgovinskem ministrstvu.

Velesili sta prejšnji teden ena drugi napovedali uvedbo dodatnih carin in poskrbeli za strmoglavljenje borznih indeksov. Doslej je vsaki ameriški potezi proti Kitajski v trgovinski vojni, ki jo je začel ameriški predsednik Donald Trump, sledil primerljiv odziv Pekinga, ki pa se je očitno odločil umiriti žogico.

Globalna gospodarska negotovost, ki jo je povzročila trgovinska vojna, škoduje vsem vpletenim. Številna ameriška gospodarska interesna združenja Trumpa opozarjajo, da bodo višje carine na uvoz kitajskega blaga močno škodovale tudi ameriškemu gospodarstvu; brez dela bi lahko ostalo več sto tisoč Američanov.