c S
Posvet na Agri pokazal ogromne premike pri javnem naročanju 29.08.2019 15:46 Gornja Radgona, 29. avgusta (STA) - Pri javnem naročanju zavodov, ki oskrbujejo ranljive skupine, smo v Sloveniji naredili ogromne premike, in to predvsem pri razumevanju zakonodaje, so ugotovili govorniki na sejmu Agra. Prvič so ob tem javno predstavili katalog živil izboljšane sestave, ki vključuje več kot 140 izdelkov 25 slovenskih podjetij.

V katalogu so izdelki, ki imajo izboljšano sestavo, saj vsebujejo manj soli, maščob in sladkorja ter več vitaminov, mineralov oziroma prehranskih vlaknin. Kot je povedala svetovalka zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Petra Medved Djurašinović, si želijo, da pride katalog v roke čim večjega števila potrošnikov, da bodo ti začeli posegati po živilih izboljšane sestave.

Kar zadeva razumevanje zakonodaje pri javnem naročanju, direktorica omenjene zbornice Tatjana Zagorc pravi, da zakonodaja ni tako velik problem kot instrumenti, ki so na voljo zavodom pri izvajanju javnega naročanja. Zato so se na zbornici že leta 2017 odločili, da pripravijo neke vrste katalog živil javnega naročanja, ki bo v pomoč zavodom.

"Prinaša pravilno poimenovana živila, kajti ena največjih težav je bila prav poimenovanje, tako da imamo zdaj v katalogu 2314 pravilno poimenovanih tipov živil. Ti so razvrščeni v kategorije, kar omogoča zavodom pripravo sklopov, na podlagi katerih javno naročajo," je povedala Zagorčeva.

Pri letošnji nadgradnji kataloga so zavodom olajšali naročila. Izpolnjevati morajo namreč pogoj, da imajo pri javnem naročilu po teži 15 odstotkov ekoloških in prav toliko živil iz shem kakovosti. "To je kar težek zalogaj, ker ne poznajo ponudbe in niso imeli aplikacije, ki bi jim to izračunala, nova pa jim pokaže, ali so ta pogoj že dosegli," pojasnjuje Zagorčeva, ki je tudi pohvalila sodelovanje z ministrstvi, povezanimi z javnim naročanjem.

Bojan Pahor s kmetijskega ministrstva je pojasnil, da imajo medresorsko skupino, ki jo sestavljajo vsa ministrstva, ki se ukvarjajo z javnimi naročili, gospodarska zbornica, zadružna zveza in kmetijsko-gozdarska zbornica, ki je uspela pripraviti predlog za dvig deleža živil in s tem kakovosti s 15 na 20 odstotkov, zdaj pa čakajo, da bo Evropska komisija ta predlog potrdila in ga bodo dali v obravnavo vladi.

"Posodobljena so priporočila za javno naročanje živil, preučujemo pa možnosti dodatnih poenostavitev, npr. pri velikih javnih zavodih, ki naročajo ekološka in živila iz shem kakovosti za več kot 200.000 evrov, kar je meja za javno naročilo. Predlagamo, da bi bilo mogoče nekatere primere izvzeti iz pravil, pri čemer seveda moramo paziti na enakost med šolami in da ne bo zlorab," je povedal Pahor.

Meje za sklope za zdaj ni mogoče dvigovati zaradi spoštovanja evropske zakonodaje, vendar je Slovenija Evropski komisiji poslala predlog za dvig te meje skozi vidik kratkih dobavnih verig, je še povedal Pahor in pohvalil omenjeni katalog, ki bo v veliko pomoč zavodom, predstavljen pa je tudi že na ravni EU, tako da je naslednji korak čezmejno delovanje in združevanje z drugimi državami.

Pahor je še omenil, da se s pridelavo lokalno pridelane hrane zelo veliko ukvarjajo, saj želijo v shemo izbrana kakovost vključiti v bližnji prihodnosti vse sektorje. Korak v tej smeri je sredin podpis sporazuma v prašičerejskem sektorju, dan prej so tudi predstavniki žitne verige prepoznali izbrano kakovost kot pomemben vidik pri prodaji lokalne slovenske hrane.