c S
Na skupščini Perutnine Ptuj dokončno iztisnili male delničarje 29.08.2019 15:43 Ptuj, 29. avgusta (STA) - Večinski lastnik Perutnine Ptuj - ukrajinski holding MHP - je na današnji skupščini potrdil odločitev o iztisnitvi preostalih malih delničarjev. Za zdaj ostaja nerazporejenih tudi 8,4 milijona evrov bilančnega dobička iz konca preteklega leta, od tega 6,5 milijona evrov lanskega dobička. Mali delničarji so na sklepa že napovedali izpodbojno tožbo.

Z današnjim sklepom so ukrajinski lastniki dokončno iztisnil preostale male delničarje, ki se niso odzvali na njihovo nedavno prevzemno ponudbo. Glavi delničar ima trenutno v lasti že 99,2 odstotka vseh delnic z glasovalno pravico, v kar niso vštete lastne delnice Perutnine Ptuj.

Preostalim malim delničarjem bodo v skladu s sklepom izplačali denarno odpravnino v višini 22,34 evra za delnico, kolikor je bila tudi ponujena cena v prevzemni ponudbi.

To je tudi zadnja priložnost za 2658 malih delničarjev z ukinjenimi registrskimi računi, da prejmejo nekaj več kot 600.000 evrov denarne odpravnine in nekaj manj kot 30.000 evrov minulih dividend, so že pred skupščino opozorili v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD).

Prvi mož združenja Kristijan Verbič je napovedal izpodbojni tožbi zoper oba sklepa. Združenje je namreč pred skupščino vložilo nasprotni predlog, s katerim je predlagalo, da družba še pred iztisnitvijo obstoječim delničarjem izplača dividende v višini 0,78 evra na delnico, za kar bi namenili praktično celoten bilančni dobiček.

Po mnenju Verbiča bi si delničarji, ki so družbi ostali zvesti do konca, zaslužili izplačilo dobička, ob tem pa je upravo ptujske skupine še spomnil, da je sklep izpodbojen, če delničarjem ne bodo razdelili dobička v višini najmanj štirih odstotkov osnovnega kapitala. Iz istega razloga je namreč družba po njihovem sodnem izpodbijanju lani izplačala dividendo za leto 2016.

MHP oziroma njegova ciprska družba Hemiak Investments je prevzem ptujske skupine zaključil sredi februarja, ko je poslu zeleno luč prižgala Agencija za varstvo konkurence. Za večinski delež je takrat skupini Sij odštel 176,30 milijona evrov, po objavljeni prevzemni ponudbi pa so maja prišli še do 6,68 odstotka delnic, kar jih je stalo dodatnih 20 milijonov evrov.

Ponudbo za odkup je takrat sprejelo 449 manjših delničarjev, med katerimi je bila največja državna Kapitalska družba, ki je za nekaj več kot pet odstotkov delnic prejela dobrih 13 milijonov evrov kupnine.