c S
Vlada do konca leta ne bo uspela pripraviti ustrezne različice energetskega in podnebnega načrta 29.08.2019 14:00 Vlada je sprejela poročilo o procesu priprave nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki bo začrtal ukrepe za naslednjih 10 let. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je pojasnila, da se vlada sooča z zamudo pri pripravi dokumenta, ki ga mora do konca leta poslati v Bruselj. Do takrat najbrž ne bo uspela pripraviti končne različice.

Slovenska vlada je lani v Bruselj poslala nedodelan osnutek, ki je bil deležen številnih kritik, ministrica pa je na novinarski konferenci po današnji seji vlade zagotovila, da na ministrstvu pospešeno delajo na pripravi in izračunih. Spomnila je, da je priprava nacionalnega energetskega in podnebnega načrta prioriteta vlade, saj predstavlja pogoj za črpanje kohezijskih sredstev v novi večletni finančni perspektivi.

V torek imajo najprej najprej medresorski sestanek o osnutku načrta, potem pa bo šel dokument v javno obravnavo. "Čaka nas še kar nekaj korakov znotraj javne obravnave, med drugim presoja vplivov ukrepov na okolje," je pojasnila. Vlada po njenih besedah zato do konca decembra, ko je rok za pošiljanje dokumentov Evropski komisiji, ne bo oblikovala dokončnega načrta. Načrtuje, da bi to lahko storili v prvi polovici prihodnjega leta.

Ob tem je dodala, da gre za dokument, ki bo vseboval ukrepe za obdobje do leta 2030. Dolgoročnejši načrt, energetski koncept, ki je prav tako še vedno v pripravi, pa bo pogledal za več deset let naprej in postregel z odgovori, kje bo Slovenija v prihodnje pridobivala električno energijo.

Države članice EU morajo v skladu z uredbo o upravljanju energetske unije in podnebnih ukrepov določiti desetletni nacionalni energetski in podnebni načrt za obdobje 2021-2030. Osnutke načrtov so morale predložiti do konca leta 2018, komisija pa jih je ocenila. Končne nacionalne energetske in podnebne načrte morajo države predložiti do konca leta 2019.

Slovenska vlada je lani v Bruselj poslala nedodelan osnutek, ki je bil deležen številnih kritik, vlada pa je pojasnjevala, da je bil ta v časovni stiski in pomanjkanju strokovnih podlag pripravljen kot skupek že sprejetih vladnih odločitev in veljavne EU zakonodaje.

Ljubljana, 29. avgusta (STA)
Foto: STA