c S
Na blejskem forumu letos številni visoki gostje, v ospredju trajnostni razvoj 29.08.2019 10:20 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Bled bo v začetku prihodnjega tedna znova gostil strateški forum, v ospredju katerega bo letos trajnostni razvoj. Gre za enega najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji, na katerem letos znova pričakujejo številne goste iz politike, gospodarstva in civilne družbe.

Potem ko je bila lani, ko je forum potekal prav v času, ko je v Sloveniji nastajala nova vlada, udeležba nekoliko skromnejša, letos na Bledu znova pričakujejo večje število visokih gostov.

Med drugimi bodo prišli estonska predsednica Kersti Kaljulaid, španski zunanji minister in verjetni prihodnji visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, vodja turške diplomacije Mevlüt Cavusoglu, zunanji minister ta čas predsedujoče EU Finske Pekka Haavisto, visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet ter predsedujoča 73. zasedanja Generalne skupščine ZN Maria Fernanda Espinosa Garces.

Pričakujejo vodje diplomacij večine držav Zahodnega Balkana, morda bo prišel tudi novi vodja hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman, čigar prispevek bi lahko bil zanimiv zlasti v luči hrvaškega predsedovanja EU v prvi polovici prihodnjega leta. Poleg politikov bodo na Bledu še drugi zanimivi gostje, med njimi znani profesor Jeffrey Sachs in kavni magnat Andrea Illy.

Štirinajsti Blejski strateški forum (BSF), ki ga organizirata zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost, bo potekal pod naslovom (Iz)viri (ne)stabilnosti. Udeleženci bodo razpravljali o trajnostnem razvoju oziroma kako ga implementirati, da bodo imele vse družbene skupine nekaj od njega in da ne bodo bremen nosili samo nekateri.

Med temami panelov na letošnjem forumu bodo med drugim multilateralizem, prihodnost Nata, protekcionizem kot vir globalne nestabilnosti, človekove pravice, krožno gospodarstvo ter izzivi, ki so pred novo Evropsko komisijo. Kot vsako leto bo eden od panelov posvečen Zahodnemu Balkanu.

Strateški viri, od naravnih do kapitalskih in človeških, so ključni dejavnik (ne)stabilnosti mednarodnega reda ter danes bolj kompleksni, razpršeni in nepredvidljivi kot v preteklosti. Učinkovito upravljanje virov zmanjšuje varnostna tveganja in prispeva k blaginji, poudarjajo organizatorji foruma. Pred udeleženci je vprašanje, kateri so viri (ne)stabilnosti na področjih miru in varnosti, trajnostnega razvoja in gospodarskega napredka.

Forum se bo začel v ponedeljek popoldne v Festivalni dvorani na Bledu, kjer bosta udeležence pozdravila premier Marjan Šarec in zunanji minister minister Miro Cerar. Nadaljeval se bo s pogovorom s predsednikoma Estonije in Slovenije Kaljulaidovo in Pahorjem, sledila bo razprava o multilateralizmu na razpotju, na kateri bodo sodelovali vodje diplomacij Turčije, Španije in Slovenije ter predsedujoča GS ZN.

Forum se sklenil v torek popoldne z razpravo o evropeizaciji in demokratizaciji Zahodnega Balkana.

Dogajanje na Bledu se bo sicer začelo že ta konec tedna, ko bo potekal forum mladih (Young BSF), številni spremljevalni dogodki bodo tudi ob robu foruma v ponedeljek in torek. Na njih bo med drugim govora o brexitu ter častnih konzulih.

Vzporedno bo potekal poslovni BSF, ki bo tekel pod naslovom Napovedovanje nepredvidljivega. Udeleženci bodo govorili o tem, kako zmagovati v toku nenehnih sprememb, o umetni inteligenci ter podnebno nevtralnem pametnem gospodarstvu in turizmu.

Forum je vselej priložnost za bilateralna srečanja državnikov. Tako bo estonska predsednica na povabilo predsednika Pahorja v Sloveniji tudi na uradnem obisku, zunanji minister Cerar pa ima na programu med drugim bilateralni srečanji z Borrellom in Haavistom.

Blejski forum je po Cerarjevi oceni priložnost za utrditev prepoznavnosti Slovenije, da ta pokaže, da je aktivna tudi na globalnem nivoju, in predstavi svoje poglede. Letošnji forum bo pomemben tudi v luči oblikovanja prioritet za čas slovenskega predsedovanja EU v drugi polovici leta 2021, poudarja zunanji minister.

Generalni sekretar BSF Peter Grk pa kot lastnost, po kateri se blejski forum razlikuje od drugih, navaja inkluzivnost, saj za isto mizo sedijo in izmenjujejo poglede predstavniki politike, gospodarstva in civilne družbe.

Zaradi foruma bo v začetku prihodnjega tedna na Gorenjskem občasno povečan promet, zlasti z letališča Brnik v smeri Bleda v ponedeljek in v obratni smeri v torek.