c S
Gospodarstvo Koroške in Savinjsko-Šaleške pričakuje čimprejšnji sprejem poroštvenega zakona 29.08.2019 10:08 Dravograd/Velenje, 29. avgusta (STA) - Gospodarstvo Koroške in Savinjsko-Šaleške regije skupaj s podporniki projekta tretje razvojne osi poziva predsednika vlade Marjana Šarca, da stori vse, da bo vlada skupaj s pristojnimi ministrstvi čim prej zagotovila poroštvo za projekt in tako pospešila njegovo izvedbo. Aktivnosti na projektu bo sicer v petek pregledal koordinacijski odbor.

Gospodarstvo Koroške in Savinjsko-šaleške regije skupaj z vsemi podporniki izvedbe projekta tretje razvojne osi pričakuje, da bo vlada sprejela predlog poroštvenega zakona in ga v najkrajšem možnem času posredovala DZ v potrditev. To bo omogočilo izvedbo projekta sodobne prometnice v dogovorjenih rokih in nadaljnji pospešen razvoj območja ob severnem kraku tretje razvojne osi, so sporočili iz omenjenih regijskih gospodarskih zbornic.

Ob tem poudarjajo, da sprejetje poroštvenega zakona predstavlja zaprtje finančne konstrukcije za izgradnjo tretje razvojne osi in je tako prelomna točka, ki bo pokazala, ali se bo projekt izvedel ali pa bo zaradi takšnih in drugačnih razlogov obstal.

Ministrstvo za infrastrukturo je, kot je znano, predlog zakona o poroštvih za tretjo razvojno os in drugi tir med Divačo in Koprom že poslalo v koalicijsko in medresorsko usklajevanje. Kot so pred mesecem dni sporočili z ministrstva, pri potrditvi zakona ne pričakujejo zapletov.

Za projekt drugi tir Divača-Koper ministrstvo na podlagi sprejetega investicijskega programa predlaga državno poroštvo v višini 417 milijonov evrov, za tretjo razvojno os pa poroštvo do višine 714 milijonov evrov.

V gospodarskih zbornicah Koroške in Savinjsko-Šaleške regije še navajajo, da poleg prebivalstva prav gospodarstvo sodobno hitro cesto najbolj potrebuje in jo bo tudi najbolj uporabljalo glede na razvojne perspektive. V obeh regijah, kjer živi skupaj preko 130.000 prebivalcev, deluje več kot 6000 gospodarskih subjektov, ki ustvarijo letno preko 4,7 milijarde evrov vseh prihodkov, pri tem več kot polovico na tujih trgih.

Dosedanje aktivnosti na projektu tretje razvojne osi bo na sestanku v Velenju v petek pregledal tudi koordinacijski odbor za tretjo razvojno os, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik pa na sestanku pričakuje informacijo, ali je predlog poroštvenega zakona dobil zeleno luč v koaliciji in na vladi.

Po načrtih Darsa bi se po potrditvi finančne konstrukcije za projekt gradnja na odseku Velenje-Slovenj Gradec lahko začela že letos, in sicer najprej na lokaciji Gaberke, za kar je v teku razpis za izbiro izvajalca gradnje.

Gradnja odseka hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec je glede na potrjen investicijski program ocenjena na 674,7 milijona evrov brez davka.