c S
Vlada na prvi seji po počitnicah, pričakovati je pester koalicijski sestanek 29.08.2019 10:45 Vlada se bo danes sestala prvič po poletnih počitnicah. Med drugim je na dnevnem redu poročilo o nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu, sicer pa je pričakovati pester sestanek koalicijskih partnerjev pred sejo. Razpravljati utegnejo o predlogu Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pa tudi o očitkih LMŠ pri kadrovanju.

Koalicijski partnerji se verjetno ne bodo mogli izogniti razpravi o očitkih generalnemu sekretarju LMŠ Branetu Kralju glede političnih pritiskov pri kadrovanju. Kot je v sredo razkrila prva nadzornica Uradnega lista Irena Prijović, jo je Kralj poklical in dejal, da država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista.

Podrobnosti bo Prijovićeva danes pojasnila KPK. Premier Marjan Šarec, ki predseduje LMŠ, pa do danes od Kralja pričakuje pojasnila. Kralj je v sredo za STA dejal, da je bil njegov namen zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat. Na vprašanje, ali bo odstopil, pa za zdaj ni želel odgovoriti.

Koalicija se bo verjetno dotaknila tudi predloga Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno zavarovanje. Koalicijskim partnerjem je Levica zagrozila, da bo glasovala proti proračunu, če do takrat predloga zakona ne bodo podprli.

Vlada pa bo na seji obravnavala poročilo o procesu priprave in sprejemanja celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki bo predstavljal srednjeročni načrt za prihodnjih deset let. Sprejetje načrta je med prioritetami vlade, saj predstavlja pogoj za črpanje kohezijskih sredstev v novi večletni finančni perspektivi.

Slovenska vlada je lani v Bruselj poslala nedodelan osnutek, ki je bil deležen številnih kritik, vlada pa je pojasnjevala, da je bil ta v časovni stiski in pomanjkanju strokovnih podlag pripravljen kot skupek že sprejetih vladnih odločitev in veljavne EU zakonodaje. Posodobljen osnutek naj bi ministrstvo za infrastrukturo javnosti predstavilo prihodnji teden.

Ljubljana, 29. avgusta (STA)
Foto: STA