c S
Počivalšek v Kamniku tudi o turističnih priložnostih 29.08.2019 07:47 Kamnik, 28. avgusta (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes mudil v Kamniku, kjer je med drugim razpravljal o turističnih priložnostih kraja, obenem pa spomnil na namenski posojilni sklad, ki ponuja ugodna posojil za naložbe s področja turizma. Sestal se je tudi s tamkajšnjimi podjetniki, ki so ministra opozorili na razvojne ovire.

Kot so zapisali na ministrstvu, se s turističnega vidika Občina Kamnik srečuje z izzivom, kako povečati prilive iz naslova turističnih nočitev ob dejstvu, da je omejena z nastanitvenimi kapacitetami in nima sredstev za investicije vanje, teh pa ne podpira niti trenutna finančna perspektiva EU.

Počivalšek je tako spomnil na namenski posojilni sklad, nad katerim bdi SID banka in ponuja ugodna posojila za investicije na področju turizma. Kot so zapisali na ministrstvu, je Počivalšek pojasnil tudi, da Kamniku in sosednjim občinam naravne danosti omogočajo 12-mesečni turizem, v katerem v resnici leži ključ do povečanja prilivov z naslova turizma, ne samo v tej občini, temveč v celotni Sloveniji.

Predstavniki občine so ob tem izpostavili, da jim bistveno primanjkuje kakovostnega kadra v gostinstvu. Ker to ni le izziv Kamnika temveč tudi ostalih občin in podjetij, so na ministrstvu v okviru javnega razpisa za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij v ta namen namenili 30 odstotkov sredstev, razpis pa bo ministrstvo predstavilo v četrtek.

Minister se je srečal tudi s kamniškimi podjetniki. Ti glavno razvojno oviro med drugim vidijo v počasnosti državnega aparata pri sprejemanju različnih okoljskih in gradbenih dovoljenj. Predlagali so ustanovitev regijskega tehnološkega centra za kompetence za prehransko industrijo, kjer je ministrova ekipa potegnila vzporednice s kompetenčnim centrom na področju lesne industrije ter že vzpostavljenimi strateško razvojno inovacijskimi partnerstvi.

Tretja večja tema pogovora s podjetniki pa je bila internacionalizacija, kjer je minister podjetjem predstavil ukrepe, ki jih ministrstvo skupaj z Javno agencijo Spirit Slovenija izvaja, med drugim tudi sofinanciranje nastopov na tujih, mednarodno prepoznavnih sejmih.

Počivalšek se je udeležil tudi slovesnosti v Termah Snovik, kjer so pred slabimi tridesetimi leti postavili vrtino za termalno vodo, danes pa so terme sinonim za prve eko terme v Sloveniji in vzor za marsikaterega evropskega konkurenta, so še zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.