c S
Razpoloženje nemških potrošnikov stabilno 28.08.2019 11:00 Nürnberg, 28. avgusta (STA) - Razpoloženje nemških potrošnikov se je po treh mesecih padcev stabiliziralo. Podjetje za tržne raziskave GfK je sicer opozorilo, da bo v prihodnje stanje odvisno predvsem od razmer na trgu dela. Mnoga nemška podjetja, še posebej izvozniki, se že soočajo s težavami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kazalnik zaupanja, ki ga GfK izračunava za mesec dni v naprej, je za september pri vrednosti 9,7 točke, kar je enako kot avgusta. Gre za raven, na kateri se je kazalnik nazadnje zadrževal aprila 2017.

V ponedeljek je münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo sporočil, da se je razpoloženje v nemškem gospodarstvu avgusta znova poslabšalo. Indeks gospodarske klime se je oblikoval najnižje po novembru 2012.

Težave nemškega gospodarstva so v veliki meri posledica neugodnih razmer v svetovnem gospodarstvu. Ta je v primežu trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Največji gospodarstvi na svetu sta si med seboj naprtili visoke carine na milijarde trgovinske menjave, sporu pa kljub nadaljevanju pogajanj ni videti konca.

Nemški potrošniki so bolj pesimistični glede prihodnjega stanja gospodarstva, in sicer se je kazalnik v tej kategoriji znižal za 8,3 točke na -12 točk. To je najnižja raven od januarja 2013, je zapisal GfK. Kazalnik pričakovanih prihodkov se je medtem znižal le za 0,7 točke, na 50,1 točke.

Gospodinjstva so ob tem pripravljena seči globlje v denarnico. Kazalnik pripravljenosti na večje nakupe se je okrepil za 2,5 točke na 48,8 točke.

V prihodnje bo veliko odvisno od razmer na trgu. "Stanje se zaostruje v izvoznih sektorjih, kot je avtomobilski", je opozoril inštitut.