c S
Paloma lani v zahtevnih razmerah z nekaj nižjo proizvodnjo in izgubo 28.08.2019 09:56 Sladki Vrh, 28. avgusta (STA) - Za sladkogorsko tovarno papirja Paloma je bilo leto 2018 eno najzahtevnejših v njeni zgodovini, saj je zvišanje cene celuloze na začetku drugega četrtletja za več kot četrtino bistveno vplivalo na poslovni izid. Kot izhaja iz letnega poročila družbe, so lani beležili 82 milijonov evrov prihodkov, leto pa končali s 3,6 milijona evrov čiste izgube.

Ustvarjeni prihodki so tri odstotke nižji od tistih iz leta 2017 in desetino nižji od načrtovanih, prav za toliko je bil nižji tudi fizični obseg proizvodnje papirja. Lani so tako skupaj izdelali 63.000 ton papirja, medtem ko je proizvodnja gotovih izdelkov znašala 61.500 ton.

Kot v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, pojasnjuje predsednik uprave Jaroslav Fic, ki je na tem mestu konec novembra lani nasledil Thomasa Reibelta, so zahtevne razmere ublažili z izboljšanimi prodajnimi pogoji in internimi varčevalnimi ukrepi, osredotočenimi na stroške nabave in poslovanja.

Z uspešnim sodelovanjem pri nabavi skupaj s skupino SHP, s katero so lastniško povezani prek češkega finančnega sklada Eco Invest v lasti poslovneža Milana Fila, so stroške za nakup celuloze znižali za dva milijona evrov v primerjavi z obdobjem, ko je to surovino Paloma nabavljala še sama.

Paloma je lani opravila za skoraj 1,6 milijona evrov investicij, med drugim je del sredstev namenila tudi za že nekaj časa načrtovano naložbo v nov papirni stroj z zmogljivostjo 65.000 ton, s katerim naj bi družba postala najpomembnejši kompetenčni razvojni in proizvodni center za higienski papir na območju jugovzhodne Evrope.

Konec junija jim je vendarle uspelo pridobiti novo okoljevarstveno dovoljenje, projektna skupina pa je skupaj z upravo takoj zatem pričela z nadaljnjimi koraki pri izvedbi projekta. Kot so ta teden za STA povedali v podjetju, bo do zagona novega papirnega stroja zagotovo prišlo v naslednjem letu.

Z zaključkom investicije bodo po besedah Fica dosegli bistveno boljšo kakovost izdelkov in zagotovili dodaten obseg proizvodnje, prav tako bodo zaradi zmanjšanja stroškov vzdrževanja in

proizvodnje energije znižali stroške in operativno tveganje.

Že za letos so si v podjetju, v katerem je bilo konec lanskega leta 590 zaposlenih, nekaj več kot v enakem obdobju leto prej, zastavili visoke cilje. Družba namerava ustvariti 91 milijonov evrov čistih prihodkov in doseči skoraj 2,2 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Pričakujejo predvsem visoko rast prodaje izdelkov lastne blagovne znamke, skupaj z ostalimi družbami znotraj skupine SHP pa si želijo ohraniti vodilni položaj v srednji in jugovzhodni Evropi ter še dodatno povečati produktivnost.

Ker so do zagona novega papirnega stroja za zdaj s proizvodnimi zmogljivostmi omejeni, bodo za potencialno manjkajoči del proizvodnje iskali možnosti sodelovanja s partnerji v skupini, ki bi lahko v primeru potrebe za njih proizvajali določene proizvode, če jih sami ne bodo uspeli izdelati dovolj.