c S
Ascent o črpanju plina v Petišovcih brez hidravlične stimulacije 28.08.2019 09:29 London, 28. avgusta (STA) - Britansko podjetje Ascent Resources raziskuje možnosti nadaljnjega razvoja plinskega polja pri Petišovcih, ki ne bi zahtevale hidravlične stimulacije, je v torek objavilo podjetje. Medtem družba še naprej pripravlja pravne zahtevke za odškodnino zaradi zamud v postopku izdaje dovoljenj, so dodali.

V Ascent Resources so delničarjem v objavi prek spletnih strani londonske borze, o kateri danes piše tudi Delo, pojasnili, da nadaljujejo z delom v smeri maksimiranja vrednosti naložbe v Sloveniji in tudi v smeri diverzifikacije v sosednje regije.

V Sloveniji preučujejo možnosti nadaljnjega razvoja plinskega polja brez hidravlične stimulacije, so pojasnili. Spet so namreč preučili opravljeno seizmično študijo 3D iz let 2008-2009, zaključki tega pregleda pa bodo v celoti znani sredi septembra.

"S partnerji v Sloveniji nameravamo povečati proizvodnjo v obliki novih priložnosti konvencionalnega vrtanja," je pojasnil glavni izvršni direktor Ascenta John Buggenhagen. Izkoristili bodo tudi možnosti, ki se kažejo v obliki ujetih rezerv na robu že obstoječih vrtin, je dodal.

Ascent in njegov slovenski partner in imetnik koncesije Geoenergo medtem tudi že pripravljata dokumentacijo za podaljšanje koncesije za Petišovce, ki se sicer izteče leta 2022.

Britanska družba pa tudi še naprej pripravlja pravne podlage za terjanje odškodnine zaradi stalnih zamud v postopkih izdaje dovoljenj glede nadaljnjega razvoja plinskega polja Petišovci, so zapisali. Upravni odbor bo delničarje o stanju teh zahtev še obveščal.

Ascent tudi vztraja pri izpodbijanju odločitve okoljskega ministrstva oz. Agencije RS za okolje, da je treba za nameravano črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Arso je v začetku marca odločil, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. "Nedvomno gre za poseg, ki bo spremenil fizično stvarnost okolja in ne gre samo za podaljšanje obratovanja brez kakršnih koli fizičnih sprememb," so takrat navedli na Arsu. Okoljsko ministrstvo je odločitev potrdilo.

V postopkih, povezanih z Ascentovim črpanjem plina na Petišovskem polju, je lani takratni okoljski minister Jure Leben odredil notranji nadzor nad delom Arsa. Nadzor je pokazal, da je v postopkih prihajalo do pritiskov in groženj, ter da sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Zadeva je odnesla tedanjega direktorja Arsa Joška Kneza.