c S
Tudi parlamentarni odbor na Agri o digitalizaciji v kmetijstvu 28.08.2019 07:07 Gornja Radgona, 27. avgusta (STA) - Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na odprti seji v okviru dogajanja na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra razpravljal o digitalizaciji v kmetijstvu in na podeželju ter pametnih rešitvah za kmetijstvo prihodnosti. Ob tem so spoznali tudi nekatere inovativne prakse v sektorju.

O sklepih bodo glasovali na prihodnji seji, Kmetijsko-gozdarska zbornica pa jim je dva že predlagala. Po prvem naj se Slovenija digitalno razvija kot celota, v drugem pa naj odbor kmetijsko ministrstvo opozori, da je dokument Digitalna Slovenija 2020 pri kmetijstvu nekoliko pomanjkljiv.

Predsednik odbora Franc Breznik je ob tem povedal, da želi biti odbor ambiciozen ter podpreti nove tehnologije in dobre prakse, saj imamo po njegovih besedah vrhunska podjetja, ki so pionirji v svetovnem merilu, ter digitalno generacijo mladih, ambicioznih ljudi.

Podjetja in kmetije, ki so neodvisni od države, že uveljavljajo digitalizacijo, najbolj pa smo v zaostanku na vladni in parlamentarni ravni, saj sta prejšnji vladi o tem veliko govorili, v praksi pa nista naredili skoraj ničesar, je ob tem povedal Breznik.

Za omenjena predloga panožne zbornice pravi, da ju bodo v SDS podprl, upa pa, da se bodo o tem poenotili tudi v odboru. "Z ministrico imam korekten odnos in tudi ona razume prostor in čas ter to, da bomo ravno iz tega odbora širili digitalizacijo tudi na druge sektorje države na druge odbore," je še dodal Breznik.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec digitalizacijo podpira, opozarja pa, da moramo delati postopno in načrtno ter najprej uporabnikom približati uporabo sodobnih tehnologij. Z njimi pa v naslednjem koraku olajšati birokratske postopke, dvigniti produktivnost in s tem večjo konkurenčnost, kar bo kmetom prineslo boljši tudi položaj, je povedala ministrica.

Pri novem večletnem proračunu EU za obdobje 2021-2027 pa je po njenih besedah treba paziti, da bodo ukrepi sledili projektom, vse pa je treba početi skupaj s kmeti, je še dodala.

Člani odbora so spoznali tudi stališča drugih ministrstev in ustanov ter štiri uspešne inovativne projekte, od klasičnih, podprtih s sodobno tehnologijo, do ideje za urbano kmetovanje.

Čeprav po nekaterih podatkih pri digitalizaciji Slovenija zaostaja za nekaterimi drugimi državami, so razpravljavci menili, da imamo dovolj potenciala, da zamujeni nadomestimo.