c S
Tudi na zgornjem Gorenjskem se vzpostavlja mreža prostovoljnih šoferjev Prostofer 28.08.2019 07:07 Radovljica, 27. avgusta (STA) - Radovljiška občina se pridružuje že več kot dvajsetim slovenskim občinam v projektu Prostofer, ki s pomočjo prostovoljcev in zavoda Zlata mreža zagotavlja brezplačni prevoz starejšim občanom ter jim tako olajša dostop do različnih storitev. V kratkem bodo Prostofer vzpostavili tudi v Bohinju, naslednje leto pa še na Bledu.

Kot je v današnji predstavitvi projekta v Radovljici povedal direktor zavoda Zlata mreža Miha Bogataj, je projekt namenjen tistim starejšim, ki nimajo svojcev, da bi jih lahko vozili po različnih opravkih, ali pa so morda gibalno ovirani in preveč oddaljeni od javnega potniškega prometa, da bi lahko sami obiskali zdravnika, trgovino, frizerja in podobno.

Gre za edinstveno storitev, saj voznik prostovoljec uporabnika pride iskat na dom, ga odpelje v zdravstveni dom ali po nakupih ter nato pripelje nazaj. Uporabnik zgolj pokliče na telefonsko številko klicnega centra, ki je enaka po vsej državi, in sicer 080 10 10. Center odigra vlogo koordinatorja, ki poišče voznika in o tem obvesti uporabnika.

V projekt je zaenkrat vključenih 22 občin, odzivi pa so po Bogatajevih besedah odlični. "Povsod, kjer vozi Prostofer, se bistveno poveča socialno vključenost uporabnikov, ki so jim pred tem prevozi po opravkih predstavljali velike težave, sedaj pa imajo nekoga, na katerega se lahko vedno obrnejo, ko potrebujejo prevoz," je pojasnil Bogataj.

V mrežo je vključenih približno 220 voznikov prostovoljcev, ki so predvsem mlajši upokojenci. V Radovljici so naleteli na izjemno velik odziv, saj se je javilo več kot 15 voznikov. Radovljiški župan Ciril Globočnik je prepričan, da je dobremu odzivu botrovalo to, da je prostovoljstvo v radovljiški občini izredno razširjeno na vseh področjih.

Dnevno v okviru Prostoferja v mestnih občinah opravijo do deset prevozov, v manjših občinah pa dva ali tri prevoze. Podobno Bogataj pričakuje, da bo tudi v radovljiški občini. Globočnik računa, da bo največ uporabnikov iz odročnejših vasi, kjer so tudi slabše prometne povezave z javnim prevozom.

90 odstotkov vseh voženj v okviru Prostofera je do zdravstvenih domov in bolnišnic, sicer pa uporabniki Prostofer koristijo tudi za prevoz v trgovino ali v različne ustanove, kot so banke, pošte ali knjižnice.

Prostovoljci prevoze večinoma opravljajo z električnimi vozili, ki jih za ta namen najamejo občine. S takšnimi vozili se izognejo stroškom goriva. Globočnik je povedal, da je radovljiška občina najela dober avto z dobro baterijo, saj si zlasti v zimskem času ne želi zapletov.

Na Gorenjskem je v projekt Prostofer - prostovoljni šofer kot prva občina maja letos vstopila Kranjska Gora. Sedaj bodo stekli prevozi v radovljiški občini, v mrežo pa vstopa tudi bohinjska občina. Prihodnje leto naj bi se jim pridružila še blejska občina, pogovori o tem pa tečejo tudi z jeseniški občino.