c S
Nemčija v prvem polletju z drugim najvišjim presežkom po združitvi 28.08.2019 07:07 Berlin, 27. avgusta (STA) - Nemški proračun je v prvem polletju zabeležil 45,3 milijarde evrov presežka, kar je druga najvišja vrednost v prvem polletju po združitvi obeh Nemčij leta 1990. Še višji presežek je Nemčija ustvarila v enakem obdobju lani, ko je dosegel 51,8 milijarde evrov. Vse več kazalnikov ob tem kaže na ohlajanje paradnega konja evropskega gospodarstva.

Presežek predstavlja 2,7 odstotka BDP, v enakem obdobju lani pa je dosegel 3,1 odstotka BDP, navedbe državnega statističnega urada povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Nad nemškim gospodarstvom se sicer zbira vse več temnih oblakov, tako da je to na samem robu padca v recesijo. Glavni razlog za to so povečane trgovinske napetosti in negotovost v svetu. Trenutni ne preveč naklonjeni globalni okvir namreč občuti predvsem Nemčija kot eden največjih svetovnih izvoznikov v absolutnem smislu in izvozno najbolj intenzivno veliko svetovno gospodarstvo.

Njen izvozni sektor, kjer prednjačijo avtomobilska, strojna in kemijska industrija, posledice stalnih groženj, preobratov in napetosti v obliki upada naročil, zmanjšane proizvodnje in predvsem močno poslabšanega razpoloženja med podjetji občuti že dobro leto dni. Ob tem je nemški avtomobilski sektor tudi sredi velikega prestrukturiranja v smeri električne mobilnosti.

Za zdaj napovedi za Nemčijo po letošnji upočasnitvi rasti na raven okoli 0,5 odstotka v 2020 predvidevajo vnovično rast nad enim odstotkom. Vendar pa bi se ob večjem poslabšanju mednarodnega konteksta tudi to lahko hitro spremenilo.

Na Nemčijo pogosto letijo pozivi, naj okrepi javno porabo ali zniža davke, s čimer bi sicer znižala javnofinančni presežek, a obenem spodbudila rast gospodarstva in plač. Nemški finančni minister Olaf Scholz na takšne očitke odgovarja, da Nemčija to že počne. Davčni prihodki so v prvih šestih mesecih letošnjega leta sicer zrasli za 2,8 odstotka.