c S
Na kratko iz gospodarstva 28.08.2019 07:17 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Zavarovalnice Triglav, As in Prva osebna zavarovalnica so bile uspešne na sodišču, zato jim je morala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) vrniti zadržane obresti obveznic, poroča Delo. DUTB je najprej leta 2016 Zavarovalnici Triglav, nato pa še Adriaticu Sloveniji in Prvi osebni zavarovalnici izplačala zadržane obresti 24. kupona podrejenih obveznic Probanke, ki so bile kasneje v sanaciji bank izbrisane.

Podjetje Optotek, ki razvija inovativne optične in laserske rešitve ter tehnologije v medicini in domuje v ljubljanskem Tehnološkem parku, ima novega lastnika. Družba, ki je bila do zdaj v skoraj tričetrtinski lasti poljskega podjetja Canon Ophthalmic Technologies iz japonske skupine Canon, bo tako po novem v lasti francoske družbe Quantel Medical, ki je del skupine Lumibird Group, specializirane za razvoj laserske tehnologije, poroča portal SEE News. Quantel Medical in Optotek sicer že skoraj dve desetletji tesno sodelujeta, Optotek pa razvija in dobavlja naprave za Quantelove laserje. Lastniško povezovanje med družbama naj bi tako po navedbah Quantelovega vodstva omogočilo krepitev njune konkurenčnosti pri razvoju oftalmoloških laserjev. Optotek je lani v povprečju zaposloval 54 ljudi, podjetje pa je ustvarilo 6,6 milijona evrov prihodkov.