c S
Nadzorniki Telekoma Slovenije o novem predsedniku uprave 27.08.2019 15:16 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Nadzorni svet Telekoma Slovenije na današnji seji razpravlja o novem predsedniku uprave družbe. Po neuradnih informacijah naj bi to postal nekdanji direktor družbe Weiler Abrasives Matjaž Merkan, ki bi s tem na položaju nasledil Rudolfa Skobeta. Ta je mandat predčasno sklenil sredi aprila, Telekom pa od takrat začasno vodi Tomaž Seljak.

Če bo danes prišlo do Merkanovega imenovanja, bo mesto predsednika uprave zapolnjeno še pred petkovo skupščino. Na njej bodo sicer med drugim odločali o uporabi bilančnega dobička za lani. Po predlogu uprave in nadzornega sveta se delničarjem obeta precej nižja dividenda kot lani, 4,50 evra bruto, medtem ko društvo Mali delničarji Slovenija predlaga dividendo v višini 5,50 evra bruto.

Skupščina bo imenovala tudi dva nova nadzornika. Junija sta namreč iz nadzornega sveta odstopila Ljubomir Rajšić (funkcija mu je prenehala 18. junija) in nekdanja prva dama SDH Lidija Glavina, ki sicer ostaja nadzornica vse do skupščine družbe. Po najnovejših neuradnih podatkih Financ naj bi bila kandidata za nova nadzornika Barbara Cerovšek Zupančič in Igor Rozman, ki bosta štiriletni mandat nastopila z dnem skupščine.

Skupina Telekom Slovenije je leto 2018 sklenila s 33,3 milijona evrov čistega dobička, potem ko je ta leto prej dosegel devet milijonov evrov. Čisti prihodki so znašali 715,05 milijona evrov. V prvem letošnjem polletju je čisti dobiček na ravni skupine znašal 19,57 milijona evrov, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so prihodki od prodaje upadli za pet odstotkov na 340,63 milijona evrov. Letos v Telekomu beležijo nekoliko nižje prihodke na veleprodajnem trgu in nižje prihodke mobilnega blaga na končnem trgu.