c S
Bohinjska občina in družina Bremec v tožbi zaradi plazu pripravljeni na poravnavo 27.08.2019 14:26 Kranj, 27. avgusta (STA) - Bohinjska občina se je danes na kranjskem okrožnem sodišču z družino Bremec, ki ji je zemeljski plaz leta 2008 uničil hišo, dogovorila za poravnavo. Vendar mora poravnavo potrditi še bohinjski občinski svet. Višine dogovorjene odškodnine stranki ne razkrivata, je pa ta bistveno nižja od zahtevka Bremčevih v višini 400.000 evrov.

V minulih mesecih sta se občina in družina Bremec pogovarjali o možnosti poravnave in svoja stališča zbližali do te mere, da so na današnjem poravnalnem naroku na kranjskem okrožnem sodišču poravnavo potrdili. Poravnava ima odložni pogoj, saj jo mora v roku treh mesecev potrditi še bohinjski občinski svet.

Kot je povedal bohinjski župan Jože Sodja, bo zaradi občutljivosti teme oziroma višine zneska predlagal, da bi bila seja občinskega sveta zaprta za javnost in da zneska poravnave vsaj zaenkrat ne bi razkrivali. Tako je svetoval tudi občinski pravnik, ki je pojasnil, da zadeva ni dokončna in se lahko postopek še nadaljuje, če svetniki poravnave ne odobrijo.

"Jaz osebno sem s poravnavo zadovoljen v smislu, da se to končno neha, saj se je vleklo predolgo in stroški se nalagajo," je povedal Sodja, ki sicer še vedno meni, da občina ni kriva za plaz in njegove posledice. "Jaz krivde občine nikakor ne vidim," vztraja Sodja, ki pa ga skrbi, ker višje sodišče vztrajno vrača zadevo v ponovno sojenje, čeprav je kranjsko sodišče dvakrat prisodilo v prid občine.

"Razlog za poravnavo je, da to zadevo končno ustavimo, saj se vleče že 10 let in stroški na obeh straneh naraščajo. Zato smo šli v predlog poravnave, ki bi bila za nas še vzdržna, kakšen višji znesek pa ne pride v poštev. Če bo občinski svet poravnavo potrdil, potem bo to to, če bo proti, pa se bo pravdanje nadaljevalo," je pojasnil župan.

V začetku letošnjega leta je steklo že tretje sojenje. Prvostopenjsko sodišče je namreč leta 2015 tožbeni zahtevek že drugič zavrnilo, a mu je višjo sodišče zadevo ponovno vrnilo. Gre za precedenčni primer, saj če bi Bremčevi s tožbo uspeli, bi lahko to sprožilo številne tovrstne tožbe proti občinam in državi, da nista preprečili posledic naravnih ujm.

Sodni izvedenec gradbene stroke Branko Prokop je ocenil, da bi bilo treba za hišo Bremčevih v Srednji vasi izdelati oceno ogroženosti, ki bi pokazala potencialno plazovitost območja in da na tem mestu ne bi smeli graditi. Vendar je pri nas zakonodaja na tem področju pomanjkljiva, zato takšna analiza pri izdaji gradbenega dovoljenja ni predpisana.

Izvedenec meni, da bi geolog moral videti potencialno grozečo nevarnost. Še posebej, ko je leta 2007 prišlo do prvega plazenja. Takrat je občina naročila študijo in izvedla ukrepe, ki so jih predlagali strokovnjaki. Vendar se je izkazalo, da bi bilo to dovolj le za začasno sanacijo in bi bili nato potrebni dodatni ukrepi.

Kot je dejal župan Sodja, so na občini zaupali strokovnjakom in naredili, kar so predlagali. Strokovnjak bi zato moral, če bi ocenil, da obstaja kakšna nevarnost, občini predlagati morebitne dodatne raziskave ali ukrepe.

Bremčevi so na drugi strani prepričani, da občina ni bila dovolj skrbna in bi morala vedeti, da so potrebne dodatne raziskave. Današnje poravnave Bremčevi niso želeli komentirati.