c S
Sindikat delavcev prometa in zvez na teren k tovornjakarjem 27.08.2019 14:17 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Sindikat delavcev prometa in zvez, del Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, izvaja terensko akcijo med vozniki tovornih vozil. Do njih pristopa na počivališčih na slovenskem avtocestnem križu ter jih informira, osvešča in seznanja s pravicami iz delovnega razmerja, so sporočili iz sindikata.

Terenska akcija bo potekala od danes do 1. septembra na večjih počivališčih ob avtocestnem križu. Danes so predstavniki sindikata na Štajerskem, v sredo v Ljubljani z okolico, v četrtek na Primorskem, v petek na Dolenjskem in v nedeljo na Gorenjskem.

V sindikatu so pripravili krajše brošure z osnovnimi informacijami glede zaposlovanja in dela v Sloveniji, in sicer tudi v jezikih iz bivših republik Jugoslavije. V brošuri so na enem mestu zbrani vsi kontakti, kam se delavci v primeru težav obrnejo in kje lahko poiščejo podporo in pomoč. Predstavniki sindikata bodo na voljo tudi za krajše pravno svetovanje.

Kot so dodali, bodo do voznikov pristopili na terenu, saj ti običajno zaradi stalnega dela v tujini in hudega tempa nimajo časa prihajati na uradne ure pisarn v središča mest. To bo tudi priložnost, da se sindikat predstavi, informiranje in razdelitev stikov, na katere se lahko obrnejo ob težavah, pa je dobra popotnica k večjemu sindikalnemu delovanju v cestno-tovornem prometu, so prepričani.

Terenske akcije bodo z jesenjo izvajali redno, na različnih območjih po Sloveniji, so še napovedali.

"Že vrsto let opozarjamo na slabe delovne pogoje, v katerih delajo vozniki tovornjakov. Soočajo se z dolgimi delovniki, plačili na kilometer in ostalimi nepoštenimi poslovnimi praksami, s strani nadrejenih pa so velikokrat prisiljeni tudi v izigravanje predpisov o odmorih in počitkih," so ob tem znova poudarili v sindikatu. Njihovim trditvam pritrjujejo izsledki inšpekcijskih služb, ki ob pregledih redno ugotavljajo veliko število kršitev delovnih pravic.

"Prepričani smo, da bodo potrebne spremembe prišle z večjo ravnijo zavedanja med vozniki, kakšne so njihove pravice. Še posebej se neznanje in strah pred delodajalcem kaže pri tujih zaposlenih, ki so vezani na delovno dovoljenje. Zato je naša stalna naloga osveščanje voznikov na terenu in neposredno svetovanje posameznikom," so še dodali.