c S
Nemški izvozniki avgusta bolje razpoloženi 27.08.2019 09:39 München, 27. avgusta (STA) - Razpoloženje nemških izvoznikov se je avgusta izboljšalo. Kazalnik, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je iz julijskih -2,7 točke avgusta dvignil na -2,1 točke. Dvig razpoloženja izvoznikov v Ifu pripisujejo brexitu, saj britanska podjetja pred izstopom iz unije hitijo z naročili.

Med dejavniki, ki vplivajo na razpoloženje nemških izvoznikov, münchenski inštitut poleg brexita izpostavlja še trgovinske napetosti.

Pričakovanja so se po nekaj slabših mesecih avgusta izboljšala v avtomobilski industriji, čeprav raziskava kaže, da izvozniki v nadaljnjih mesecih ne pričakujejo rasti, so zapisali v Ifu.

Bolj optimistični so v kemični industriji, kjer podjetja v naslednjih mesecih pričakujejo opazno rast. Podobno optimistični so tudi v pohištveni industriji.

V strojništvu so medtem podjetniki zaskrbljeni glede prihodnosti, bojazen pa raste tudi v kovinski industriji, ki še naprej beleži padce.