c S
Na kratko iz gospodarstva 27.08.2019 06:23 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Na sejmu Agra v Gornji Radgoni je v nedeljo potekala ustanovna seja Sveta za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost, katerega namen je med drugim zagotoviti več pozornosti izvajanju različnih ukrepov kmetijske politike, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo. Ustanovne seje se je udeležila tudi ministrica Aleksandra Pivec. "Vzpostavitev tega novega posvetovalnega organa ministrice potrjuje namero ministrstva, da tudi v prihodnje kmetovanju na območjih z omejenimi dejavniki namenja posebno pozornost, saj se v Sloveniji 76 odstotkov vseh kmetijskih zemljišč nahaja na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko pridelavo," so poudarili na ministrstvu. Za predsednika sveta so potrdili Janeza Bejo iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, za podpredsednika pa Antona Perparja z ljubljanske biotehniške fakultete.

Iz ministrstva za infrastrukturo so v luči pridobitve 101 milijona evrov za nadgradnjo obstoječega tira železniške proge Maribor-Šentilj-državna meja sporočili, da si prizadevajo evropska sredstva pridobiti tudi za druge velike projekte na področju prometne infrastrukture. Z Evropsko komisijo tako usklajujejo vlogo za sofinanciranje gradnje dela projekta Divača-Koper v višini 80 milijonov evrov, v zaključni fazi je usklajevanja s skupino za tehnično asistenco Jaspers za sofinanciranje gradnje 3. razvojne osi na odseku Novo mesto-Maline v višini 39,7 milijonov evrov, za ureditev vozlišča Pragersko pa pričakujejo odobritev evropskega sofinanciranja v višini 40 milijonov evrov.

Minister za finance Andrej Bertoncelj se je danes mudil na uradnem obisku na Slovaškem, v okviru katerega se je v Bratislavi srečal s slovaškim kolegom Ladislavom Kamenickijem. Ministra sta potrdila dobre odnose med državama ter s pogovorom o aktualnih evropskih finančnih temah okrepila dialog in sodelovanje obeh držav na ravni EU, so sporočili z ministrstva. Ministra sta med drugim izmenjala poglede na nekatera odprta vprašanja glede poglabljanja ekonomske in monetarne unije. Bertoncelj je pri tem izrazil podporo Slovenije prizadevanjem za poglabljanje unije, ki bo prispevalo h krepitvi odpornosti EU in evrskega območja na prihodnje šoke ter k njunemu hitrejšemu razvoju. Slovaškemu kolegu je med drugim predstavil tudi načrtovane ukrepe za davčno optimizacijo v Sloveniji, ki temelji na prestrukturiranju bremen med delom in kapitalom.

Gorenje je prek spletnih strani Ljubljanske borze objavilo, da so danes na Klirinško depotno družbo oddali zahtevo za izbris 15.221 lastnih obveznic z oznako GV02 ter ISIN kodo SI0032103739 s 4. septembrom. Te delnice je velenjska družba v kitajski lasti pridobila v postopku odkupovanja, ki je potekalo med 29. majem in 13. junijem.

Cinkarna Celje je od 19. do 23. avgusta odkupila 1100 lastnih delnic v skupni vrednosti 214.500 evrov. Po teh nakupih ima družba 2532 lastnih delnic, kar predstavlja 0,313 odstotka vseh izdanih delnic, je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila Cinkarna.

Skupščina družbe Vipa Holding je v petek še en mandat nadzornika podelila Tomažu Juvanu, ki je bil doslej predsednik nadzornega sveta, in Goranu Gojkoviću. Štiriletni mandat obema začne teči 30. avgusta. Delničarji so tudi podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu družbe za lansko poslovno leto. Zoper omenjena sklepa je sicer napovedana izpodbojna tožba. Za revizorja za letošnje leto pa je skupščina imenovala podjetje UHY Revizija in svetovanje, kaže objava na Ajpesovih spletnih straneh.

Delničarji družbe A1 Slovenija so na petkovi skupščini za člana nadzornega sveta z današnjim dnem imenovali Thomasa Arnoldnerja, in sicer za obdobje štirih let, kaže poročilo, ki so ga danes objavili na Ajpesu.

Skupščina FMR Holding je na petkovi skupščini sklenila, da delničarji za leto 2018 prejmejo dividende v višini 3,60 evra bruto na delnico. Skupno bo za izplačilo dividend namenjeno nekaj manj kot 1,6 milijona evrov bilančnega dobička. O uporabi preostalega dela bilančnega dobička se bo odločalo v prihodnjih letih, razkriva poročilo s skupščine, objavljeno na spletnih straneh Ajpesa. Skupščina je podelila razrešnico upravi in nadzornemu svetu za delo v letu 2018, za revizorja pa je bila imenovana družba KPMG Slovenija.