c S
Za administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov v pripravi aneks tri 26.08.2019 16:25 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Ministrstvo za zdravje z aneksom tri k splošnemu dogovoru pripravlja administrativne razbremenitve za družinske zdravnike, ki so naslednji korak pri reševanju težav primarnega zdravstva, je za STA povedal minister Aleš Šabeder. Pošalil se je, da je rezerve energije po dopustu porabil že v prvem tednu v pripravi na zahtevno politično jesen.

V prihodnjih dneh bo tudi jasno, ali bodo družinski zdravniki umaknili napovedane odpovedi, s katerimi so podkrepili svoje zahteve po razbremenitvah, ministrstvo pa jih je poskušalo pomiriti z aneksom dve, ki predvideva nagrajevanje bolj obremenjenih zdravstvenih timov primarnega zdravstva.

Šabeder za zdaj konkretnih informacij o umikih odpovedi zdravnikov še nima. "Upam, da bodo glede na ukrepe, ki smo jih že pripravili in ki jih še naprej pripravljamo, uvideli, da smo jim tokrat res pripravljeni priti naproti," je dejal v pogovoru za STA.

Čudijo ga nekatere kritike in obtožbe na aneks dva, češ da bodo dodaten denar dobili zdravstveni domovi. To namreč ne drži, saj aneks jasno določa, da denar dobijo zdravstveni timi. Prav tako ga je presenetila trditev, da poskušajo zdravnike z aneksom dva podkupiti. To je odločno zanikal in zatrdil, da niti na ministrstvu niti sam niso imeli namena siliti zdravnikov v prekomerno delo.

Naslednji korak pri ureditvi razmer pa so administrativne razbremenitve, ki jih pripravljajo v aneksu tri. Kot je pojasnil, imajo nekaj konkretnih predlogov. Izpostavil je elektronsko potrdilo o upravičeni zadržanosti z dela, ki ga bodo predvidoma uvedli decembra, in nadgradnjo profesionalne zdravniške kartice. Ta bo omogočala, da bodo zdravniki lahko določeno časovno obdobje nemoteno delali z enkratnim vnosom gesla v računalniški sistem.

Glede razbremenitev se usklajujejo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki sicer postavlja administrativne obremenitve. Minister tudi k temu aneksu pričakuje veliko pripomb, predlogov in usklajevanj. Po njegovi oceni bo tudi o aneksu tri brez popolnega konsenza podpisnikov splošnega dogovora na koncu odločila vlada.

Za zmanjševanje kadrovskega primanjkljaja je sicer ministrstvo letos zvišalo število mest za tuje zdravnike. Po trenutnih podatkih je šest zdravnikov v postopku pridobivanja dovoljenja za delo, dvema pa so dovoljenje že izdali.

Šabeder ob tem ugotavlja, da so vodstva zdravstvenih domov sama pristopila k proaktivnemu iskanju zdravnikov znotraj regije in predvsem v državah, kot so Bosna, Srbija, Hrvaška, Makedonija in Črna Gora, kjer jezik ni tako velika ovira. V državah južneje od nas namreč po ministrovih besedah težava s pomanjkanjem zdravnikov ni tako izrazita ali pa tam celo težko vsi najdejo zaposlitev.

Pri nas pa je, kot je dejal, manko in preobremenjenost zdravnikov težava, ki se je kopičila nekaj let in je čez noč ni mogoče rešiti. "Tudi na ministrstvu nimamo čarobne palčke, da bi zagotovili vse manjkajoče zdravnike," je dejal minister. Dodal je, da neatraktivnost tega poklica poskušajo rešiti z različnimi ukrepi. Tako v sodelovanju z župani rešujejo problem pomanjkanja zdravnikov v odročnih občinah z malo prebivalci, kjer okolje ni privlačno za mlade zdravnike. Med drugim jim poskušajo zagotoviti občinska stanovanja po nižjih ali simboličnih najemninah in zaposlitev tudi za družinske člane.

Celoten pogovor, v katerem je minister Šabeder med drugim spregovoril še o državnem proračunu in sredstvih za zdravstvo, načrtih glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi, čakalnih vrstah in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov, bo STA objavila predvidoma v sredo.