c S
Gospodarsko razpoloženje avgusta slabše 26.08.2019 11:24 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Gospodarsko razpoloženje se je avgusta na mesečni in letni ravni poslabšalo, še vedno pa je bila vrednost tega kazalnika višja od dolgoletnega povprečja. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja sicer postopoma pada od konca leta 2017, ko je dosegel drugo najvišjo vrednost, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila avgusta s šestimi odstotnimi točkami za 0,8 odstotne točke nižja kot julija. Na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na mesečni ravni je vplivalo slabše razpoloženje v storitvenih dejavnostih (za 0,6 odstotne točke), med potrošniki (za 0,3 odstotne točke) in v predelovalnih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke).

Poslabšanje je omilil pozitiven vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu tokrat ni vplival na spremembo gospodarske klime.

Na letni ravni se je kazalnik gospodarske klime znižal za 4,6 odstotne točke. Na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na letni ravni je vplivalo slabše razpoloženje v predelovalnih dejavnostih (za 2,5 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 1,6 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,7 odstotne točke) in med potrošniki (za 0,5 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bil pozitiven (za 0,6 odstotne točke).

Statistični urad je danes objavil tudi podatke o poslovnih tendencah, iz katerih je razvidno, da je bilo zaupanje v trgovini na drobno avgusta višje, v storitvenih dejavnostih in gradbeništvu nižje, medtem ko je bilo v predelovalnih dejavnostih enako.