c S
Kidričevski Boxmark lani z nižjo proizvodnjo in opazno izgubo 26.08.2019 09:57 Kidričevo, 26. avgusta (STA) - Kidričevsko podjetje Boxmark, ki se ukvarja s proizvodnjo sedežnih prevlek, je že lani občutilo posledice manjšega povpraševanja po novih avtomobilih. Družba je beležila skoraj štiriodstotni padec prodaje, ki je znašala 152 milijonov evrov, leto pa so zaključili z desetimi milijoni evrov čiste izgube, kar je štirikrat več kot leto prej.

Kot je razvidno iz letnega poročila podjetja v švicarski lasti, objavljenega na spletni strani Ajpesa, je bila lanska proizvodnja količinsko v primerjavi z letom prej nižja za skoraj petino, saj so skupaj proizvedli 118.171 garnitur.

Skoraj vsi izdelki gredo v tujino, saj v Sloveniji ustvarijo za manj kot 200.000 evrov prometa. Dobrih 113 milijonov so lani prodali na trge znotraj Evropske unije, ostalo v tretje države, kjer gre predvsem za prodajo znotraj skupine.

Sodelujejo s skoraj vsemi najbolj prestižnimi avtomobilskimi proizvajalci na svetu, kot so BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes, Porsche, Jaguar, McLaren in Bentley, a se prav zaradi negotovih razmer v avtomobilski industriji vse bolj usmerjajo tudi v letalsko, ladijsko in pohištveno industrijo.

Po besedah prvega moža podjetja Marjana Trobiša so lani pričeli s proizvodnjo sedežnih prevlek in odkrojkov za nove modele avtomobilov, a se nato napovedane oziroma pričakovane količine še niso v celoti odrazile v povpraševanju strank.

Večina proizvajalcev je namreč po njegovem že čutila zmanjšanje povpraševanja po novih avtomobilih, svoje pa je dodal še nov standard merjenja avtomobilskih emisij, ki je, čeprav napovedan, očitno nepripravljeno ujel marsikatero avtomobilsko podjetje.

"Da kljub temu nismo zabeležili še večjega padca proizvodnje, se lahko zahvalimo občutnemu povečanju projektov letalske divizije in še nekaterim drugim projektom. Vlaganja na teh področjih so se nam tako že začela vračati," pravi Trobiš in dodaja, da so z realizirano proizvodnjo vseeno zadovoljni.

Veliko pozornost so lani namenili vlaganju v kadre. Ob koncu leta so zaposlovali 1642 ljudi, kar je 88 manj kot leto prej, in tudi precej manj kot v letih 2015 in 2016, ko je številka presegala 2000 ljudi.

Je pa podjetju po besedah Trobiša vendarle uspel preboj na področju nabave surovin, predvsem usnja kot najpomembnejše, saj so uspeli doseči nižje nabavne cene in s tem znižati stroške proizvodnje.

"Kljub temu nam leto ni bilo dovolj naklonjeno za pozitiven rezultat, a prav po zaslugi doseženih nižjih stroškov pri nabavi surovin in drugih ukrepov smo prepričani, da ustavljamo trend negativnega poslovanja in se v prihodnje vračamo v pozitivne številke," je v letnem poročilu še dodal Trobiš, sicer tudi predsednik združenja slovenskih delodajalcev.