c S
Po zaostritvi trgovinske vojne ZDA in Kitajska kmalu v nov krog pogajanj 26.08.2019 09:32 Peking, 26. avgusta (STA) - Potem ko sta največji svetovni gospodarstvi konec minulega tedna zaostrili trgovinske odnose, strani danes umirjata retoriko. Po besedah predsednika ZDA Donalda Trumpa bodo pogajalci "zelo kmalu" sedli za skupno mizo, k pomiritvi situacije pa je pozval tudi glavni kitajski pogajalec Liu He, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podpredsednik kitajske vlade in vodja pogajalske skupine Liu He je danes pozval k "pomiritvi" odnosov med stranema. "Težavo smo pripravljeni z mirno roko reševati skozi pogajanja in sodelovanje," je dejal in poudaril, da Kitajska "močno nasprotuje eskalaciji trgovinske vojne".

Peking je sicer prejšnji teden napovedal nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza v državo, ki jih bo uvedel v dveh fazah, 1. septembra in 15. decembra. Na napoved Kitajcev se je prek družbenega omrežja kmalu odzval predsednik Trump, ki je napovedal hiter odziv.

Ameriškim podjetjem, ki izdelke proizvajajo na Kitajskem, je Trump naročil, naj najdejo alternativno rešitev. Kako namerava izvršiti ta ukaz, Trump v seriji zapisov ni pojasnil.

Danes je Trump sporočil, da bodo pogajalci ZDA in Kitajske "zelo kmalu" sedli za skupno mizo, ZDA pa nameravajo v okviru vrha G7, ki se danes končuje v francoskem obmorskem mestu Biarritz, podati izjavo glede trgovinskih odnosov med državama, še poroča AFP.