c S
Cene nafte še naprej padajo 26.08.2019 08:44 Singapur, 26. avgusta (STA) - Cene nafte v luči zaostrovanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko še naprej padajo. Potem ko je Kitajska prejšnji teden napovedala nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza v državo, predsednik ZDA Donald Trump pa napovedal hiter odziv, se je danes Kitajska vendarle odzvala z bolj umirjeno retoriko.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba zjutraj odšteti 58,76 dolarja, kar je 58 centov manj kot ob koncu petkovega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo v oktobru se je pocenila za 61 centov na 53,56 dolarja.

Trgovci s črnim zlatom pozorno spremljajo trgovinske odnose med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma. Po zaostritvi odnosov prejšnji teden je podpredsednik kitajske vlade in vodja pogajalske skupine Liu He izjavil, da je Kitajska nesoglasja pripravljena rešiti s posvetovanji in sodelovanjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trgovinski konflikt med Kitajsko in ZDA sicer vse bolj obremenjuje svetovno gospodarstvo in upočasnjuje povpraševanje po črnem zlatu. Kot še poroča dpa, se je cena nafte v ZDA spustila že četrti zaporedni dan, kar je najdaljše obdobje padanja v več kot petih tednih.