c S
Možnosti za dogovor o brexitu se izboljšujejo 26.08.2019 07:25 Biarritz, 25. avgusta (STA) - Britanski premier Boris Johnson je danes dejal, da se možnosti za dogovor o brexitu "izboljšujejo", po tistem ko so voditelji EU dobili njegova sporočila, da London v primeru brexita brez dogovora ni pripravljen plačati celotnega ločitvenega prispevka v višini 39 milijard funtov.

Obstaja "razumna možnost", da bo Združeno kraljevstvo iz EU 31. oktobra izstopilo z dogovorom, je prepričan britanski premier, ki je za Sky News spregovoril ob robu zasedanja voditeljev sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) v francoskem Biarritzu.

Ob tem je ponovil stališče, da je izstopni sporazum "mrtev" in opozoril, da Velika Britanija v primeru brexita brez dogovora zakonsko ni obvezana v celoti poplačati 39 milijard funtov ločitvenega prispevka.

Johnson, ki je imel danes ob robu vrha G7 na programu srečanje s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, je še dejal, da je dogovor o brexitu ali brexit brez dogovora "v celoti" odvisen od EU.

Za britansko mrežo BBC pa je Johnson ocenil, da so možnosti za dogovor o brexitu "negotove", a da je po njegovem mnenju pomembno to, da bodo pripravljeni na brexit brez dogovora.

Tusk je sicer v soboto v Biarritzu dejal, da bo iskal vse oblike sodelovanja z Londonom, da pa ne želi sodelovati pri brexitu brez dogovora. Da si tega ne želi tudi sam, je v odzivu dejal tudi britanski premier.