c S
V zadnjih petih letih obisk turističnih kmetij narašča 24.08.2019 19:11 Ljubljana/Celje, 24. avgusta (STA) - Turistične kmetije po Sloveniji v zadnjih petih letih beležijo postopno rast turističnega obiska. Zadnji statistični podatki so za junij, ko so turistične kmetije z nastanitvami zabeležile skoraj 30.000 nočitev gostov, kar je okoli 2500 nočitev več kot junija lani. Na obisk turističnih kmetij močno vpliva vreme, zato je bil ta maja letos slabši.

Največ obiska turistične kmetije po Sloveniji beležijo v poletnem času. Glede na strukturo gostov je v poletnem času 95 odstotkov gostov iz tujine, medtem ko pred in po poletni sezoni prevladujejo domači gostje. Med obiskovalci je okoli 60 odstotkov družin z otroki, preostalo so pari.

Na oddih na turistične kmetije po Sloveniji največ prihajajo gostje iz Nemčije, Francije, Španije, Belgije, Nizozemske, Češke, Velike Britanije, Italije, Avstrije, Rusije, Hrvaške, Srbije, Poljske in ZDA, so za STA pojasnili na Združenju turističnih kmetij Slovenije. Po obisku letos izstopajo Francozi, Španci, Belgijci, Nizozemci in Čehi, še dodajajo.

Gostje na turističnih kmetijah ostanejo v povprečju od štiri do deset dni, mnoge turistične kmetije pa se lahko pohvalijo, da se k njim veliko gostov vrača več let zapored. V združenju ocenjujejo, da k povečevanju obiska kmetij, kot ga beleži statistika v zadnjih petih letih, zagotovo prispeva stalna promocija slovenskega turizma v okviru Slovenske turistične organizacije.

Poleg tega so počitnice na kmetiji, v tesnem stiku z naravo in daleč od mestnega hrupa že nekaj let v trendu, prav tako goste privabi domača hrana, je izpostavila sodelavka združenja turističnih kmetij Renata Kosi iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje.

Ob tem je izpostavila še, da je tudi sistem poročanja o nastanitvenih gostih, ki je po novem obvezen za vse nastanitvene ponudnike, tudi tiste z do deset ležišči, pripomogel k temu, da številke kažejo naraščanje obiska. Sedaj so podatki bolj točni in torej realni. Po starem sistemu so namreč manjši ponudniki, med katere sodijo tudi turistične kmetije, morali podatke o zasedenosti na statistični urad pošiljati enkrat letno in vsi tega niso naredili, če pa so že poslali, so ti bili pavšalni.

Sicer pa na obisk turističnih kmetij zelo vplivajo tudi vremenske razmere, kot je to pokazal letošnji deževen in hladen mesec maj. Turistične kmetije po Sloveniji so maja zabeležile nekaj manj kot 17.000 nočitev, maja lani pa dobrih 20.000. Na obisk turističnih kmetij vplivajo tudi lokacija posamezne kmetije, kakovost nastanitev, ponudba na kmetiji in kulinarika.

Zelo pomembna za obisk turističnih kmetij je tudi odzivnost ponudnikov na povpraševanja in njihova aktivnost pri promociji na družbenih omrežjih in spletnih straneh. Na obisk vplivajo tudi priporočila gostov na spletu, izpostavlja Kosijeva.

Združenje turističnih kmetij Slovenije je bilo ustanovljeno leta 1997 in povezuje 380 turističnih kmetij iz vse Slovenije. Člani združenja imajo okrog 2600 ležišč in 13.800 sedežev.

Po lanskih podatkih kmetijskega ministrstva ima v Sloveniji dopolnilno dejavnostjo turizem na kmetiji registrirano 479 izletniških kmetij, 95 vinotočev, 32 osmic in 468 turističnih kmetij z nastanitvijo. Vse te kmetije imajo skupaj skoraj 36.000 sedežev in dobrih 5700 ležišč.

Združenje, ki zastopa interese nosilcev turističnih kmetij, je maja letos na pobudo članov doseglo spremembo aktualnega Programa razvoja podeželja, ki prinaša nepovratna sredstva tudi za turistične kmetije, kar je po oceni združenja izrednega pomena za njihov nadaljnji razvoj. Javni razpis bo objavljen v letu 2020.