c S
Agra je za Slovenijo izrednega pomena, problemi v kmetijstvu rešljivi 24.08.2019 19:11 Gornja Radgona, 24. avgusta (STA) - Predsednik vlade Marjan Šarec je v Gornji Radgoni odprl sejem Agra. Dejal je, da je prireditev izrednega pomena za Slovenijo, za probleme v kmetijstvu pa je ocenil, da so vsi rešljivi, a ne čez noč. Kar zadeva problematiko zveri, pa je po njegovih besedah sogovornik vlade le sindikat, ne pa politika.

Uvodoma je Šarec dejal, da s kmetijsko ministrico prihajata s podeželja in se dobro zavedata, kaj je slovensko podeželje in kaj je slovenski kmet. Vendar pa se mora kmetijstvo po njegovih besedah usmeriti v nove izzive, v digitalizacijo, v posodobitev kmetij in v poenostavitev delovnih procesov.

O aktualnih vprašanjih zveri, ki napadajo rejne živali, se strinja, da je populacija medvedov in volkov prevelika, a da jo je treba najprej spraviti na sprejemljivo število, potem "pa se bomo pogovarjati tudi o sobivanju, vendar na tistih območjih, kjer je to možno".

"Ne moremo pa pristati na to, da nam bodo danes tisti, ki so nekoč bili v nekih strankah, jih zavozili, danes bi se pa spet na plečih kmeta, ministrov in predsednika vlade vzpenjali nazaj v slovensko politiko. To pa ne," je ošvrknil zadnje delovanje SLS in njenega predsednika Marjana Podobnika na tem področju.

Vladni sogovornik je po Šarčevih besedah Sindikat kmetov Slovenije, s katerim so vzpostavili zelo dober dialog, s kmeti pa namerava vlada sodelovati tudi v prihodnje. "Brez politike, ampak s stroko. In vedno bomo delali za slovenskega kmeta, ker je to naša naloga. Če ne bo slovenskega kmeta, na bo slovenske hrane, posledično ne bo zdravja. In če ne bo zdravja, na koncu ne bo tudi Republike Slovenije," je poudaril premier.

Ob tem je obljubil, da bosta država in vlada podprli slovenskega kmeta, vendar pa mora tudi ta pristajati na dialog in se zavedati, da se nakopičenega v 25 letih ne da spremeniti čez noč. "Voljo in energijo za reševanje težav pa imamo, je dodal.

Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je v nagovoru povedal, da so dogodki, kot je sejem, zelo pomembni, saj dajejo priložnost kmetom, da predstavijo hrano in ostale izdelke, ki jih proizvajajo v dobro celotne Slovenije. Pohvalil je tudi izvrsten primer sodelovanja med Slovenijo in avstrijsko Štajersko ter čestital Sloveniji za podeljeni naziv Evropska gastronomska regija 2021.

Hogan je dejal, da je kljub zapletom zaradi izstopanja Združenega kraljestva iz EU 96 odstotkov proračuna za skupno kmetijsko politiko zagotovljenega, prizadevati pa si je treba, skupaj s predsedniki vlad in evropskimi poslanci, da boo zagotovljenih vseh 100 odstotkov.

Po njegovih besedah bi morali več govoriti o mladih in spodbudah za mlade, ob posodabljanju skupne kmetijske politike pa razmišljati o novih orodjih, sodobnih tehnologijah in digitalizaciji, da bo kmetijstvo privlačno za mlade.

"Prizadevati si moramo ohraniti ravnotežje, da bomo imeli kmete, ki ne bodo le pametni, ampak bodo lahko tudi preživeli. Sicer se lahko kmetje znajdejo v težavah. Kmetom moramo zagotoviti spoštovanje," je še povedal Hogan.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je medtem opozorila, da prepogosto prihaja do konflikta med mestom in podeželjem, ki ga je politika neupravičeno zanemarjala. Podeželje in gozd predstavljata po njenih besedah več kot tri četrtine ozemlja Slovenija, zato je prav, da začnemo podeželje obravnavati kot ključno za razvoj države. "Slovenije brez podeželja ni in na to je politična in druga javnost v zadnjih desetletjih prerada pozabljala," je dodala.

Ena od osrednjih nalog je, tako Pivčeva, dvigniti ugled kmeta in kmetijstva ter zagotoviti pogoje za njegov nadaljnji obstoj in razvoj v luči sodobnih izzivov. Prenove kmetijstva se je treba po njenih besedah lotiti skupaj s kmeti.

Deželna sekretarka za gospodarstvo, turizem, Evropo, znanost in razvoj avstrijske Štajerske Barbara Eibinger - Miedl je pohvalila dobro sodelovanje Slovenije in Avstrije, pri čemer nastajajo tudi uspešni projekti, ki jih sofinancira EU. Omenila je tudi povezavo med zdravstvom in kmetijstvom na Štajerskem, da bi pridelali živila, ki bi omogočala dobro preživetje kmetovalcem in zagotovila prehransko varnost.