c S
V Ljubljani o energetskih izzivih v prihodnjem desetletju 25.08.2019 09:09 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - V Ljubljani danes vrata odpira Evropska konferenca o energetskih izzivih prihodnjega desetletja, o katerih bo spregovorilo 32 strokovnjakov in predsedujočih na osmih plenarnih zasedanjih. Spregovorili bodo o prihodnosti trga z električno energijo, obnovljivih virih energije in vključevanju aktivnih odjemalcev na trg.

Raziskovalci bodo svoje dosežke predstavili na 49 vzporednih sekcijah, udeležence pa bo v ponedeljek nagovorila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, so sporočili organizatorji dogodka.

V okviru uvodne plenarne sekcije konference bo o t. i. 3D izzivih v energetiki (razogljičenje, decentralizacija proizvodnje in digitalizacija energetskega sektorja) spregovoril generalni sekretar Združenja evropskih sistemskih operaterjev prenosnih omrežij Laurent Schmidt, o izzivih energetsko-podnebnega svežnja EU Čista energija za vse Evropejce pa direktor Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev Acer Alberto Pototschnig.

Konferenca bo obravnavala tudi pomen pametnih energetskih rešitev, fleksibilnost in združevanje energetskih sektorjev pa bo predstavil Markus Graebig, projektni direktor WindNODE konzorcija v Nemčiji. Posebej bodi spregovorili tudi o prihodnosti plina, in sicer plinske infrastrukture v Evropi, vlogi utekočinjenega naftnega plina ter o geopolitičnih vprašanjih plinskega sektorja vključno z odnosi z Rusijo.

Konferenca bo načela tudi vprašanja digitalizacije v energetiki: pametne tehnologije in tehnologije skladiščenja energije ter vloga umetne inteligence, masovnih podatkov in tehnologije veriženja blokov v energetiki. Pomemben poudarek v okviru plenarnega zasedanja bo tudi na energetsko-podnebnih ciljih, potrebnih investicijah za energetsko tranzicijo ter o ekonomskih in podnebnih vidikih elektrifikacije v prometu. Eno izmed plenarnih zasedanj bo namenjeno tudi prihodnji vlogi aktivnih odjemalcev ter energetski revščini in pravičnosti.