c S
Voditelji G7 o svetovnem gospodarstvu in trgovini 25.08.2019 13:03 Biarritz, 25. avgusta (STA) - Voditelji sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) danes na vrhu v francoskem Biarritzu razpravljajo o svetovnem gospodarstvu, trgovini in varnosti. Med glavnimi temami so tudi aktualne politične krize, med drugim vprašanje skupnega nastopa do Irana in odnosi z Rusijo. Zasedanje so tudi danes spremljali protesti.

"Začnimo z delom," je ob začetku prvega delovnega srečanja v okviru tridnevnega vrha dopoldne dejal gostitelj, francoski predsednik Emmanuel Macron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelji so ob gospodarskih temah spregovorili tudi o političnih vprašanjih. Eno od teh so odnosi z Rusijo, ki je bila leta 2014 izključena iz skupine po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim.

Voditelji so se med sobotno večerjo, s katero se je uradno začelo zasedanje, strinjali o "okrepitvi dialoga in koordinaciji" glede obstoječe krize v odnosih z Rusijo. Vendar pa sedmerica meni, da je še prezgodaj za ponovni sprejem Rusije v skupino, ki bi znova postala G8, so po poročanju AFP danes navedli diplomatski viri.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki bo prihodnje leto gostil vrh G7, je sicer nakazal možnost, da bi Rusijo znova povabili v skupino, ki jo ob ZDA sestavljajo Velika Britanija, Kanada, Francija, Nemčija, Italija in Japonska.

Na vprašanje o tej možnosti je Trump danes odgovoril: "Tega ne vem. Vsekakor je možno."

Voditelji so se dotaknili tudi Irana, s katerim so odnosi po več incidentih s tankerji v Perzijskem zalivu precej napeti. Strinjali so se, da Macronu poverijo, naj govori s Teheranom in nanj naslovi skupno sporočilo, je iz diplomatskih virov izvedela AFP.

Ponovno so zatrdili, da je njihov cilj "preprečiti Iranu, da pridobi jedrsko orožje". Obenem je potrebno umiriti razmere v regiji in najti pot za dialog, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Da so se voditelji sedmerice strinjali o skupnem pristopu s ciljem omiliti napetosti v odnosih z Iranom, je za francosko televizijo LCI potrdil tudi Macron. "Strinjali smo se glede tega, kar je naše skupno sporočilo Iranu," je dejal francoski predsednik.

Trump pa je novinarjem ob robu vrha dejal, da se o tem ni pogovarjal, s čimer je ovrgel Macronove besede o skupnem sporočilu G7 Teheranu.

"Sami se bomo angažirali. Toda ne moremo preprečiti ljudem, da se pogovarjajo. Če se želijo pogovarjati, lahko to storijo," je dejal Trump.

Macron je sicer kasneje pojasnil svoje izjave rekoč, da "nima formalnega mandata G7" za pogovore z Iranom in da bo vsak "še naprej deloval v svoji vlogi", je pa pozdravil dejstvo, da članice G7 sledijo enakim ciljem. "G7 je neformalni klub, ne podeljujemo formalnih mandatov eni drugim," je še dodal.

Francija je na čelu evropskih prizadevanj, da bi rešili mednarodni jedrski sporazum z Iranom, ki je po umiku ZDA oslabljen. O iranski krizi je Macron pred začetkom vrha govoril tudi s Trumpom. Pariz si po poročanju dpa prizadeva za "premor", v okviru katerega bi Teheranu dovolili izvoz določene količine nafte, Iran pa bi se v zameno zavezal k spoštovanju zavez iz jedrskega sporazuma.

Francoski predsednik se je v prizadevanjih za omilitev krize s Teheranom pred vrhom G7 v petek v Parizu srečal z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom, po telefonu pa se je pogovarjal tudi z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, navaja AFP.

Med temami, ki naj bi jih na vrhu G7 načeli voditelji, bodo po napovedih tudi protesti v Hongkongu in zapletanje odnosov na indijski podcelini v zvezi z vprašanjem Kašmirja, pa tudi okoljski izzivi, vključno z uničujočimi požari v amazonskem pragozdu.

Zasedanje G7 so tudi danes spremljali protesti. V mestu Bayonne nedaleč od Biarritza je dopoldne več sto demonstrantov protestiralo proti okoljski politiki držav G7 in predsednika Macrona. Opozoriti želimo na Macronovo uničujočo podnebno politiko, so povedali na zborovanju in zahtevali konkretne ukrepe, navaja dpa.

Protestniki so nosili uradne portrete francoskega predsednika, v luči kritik njegove politike obrnjene z glavo navzdol, ki so jih v minulih mesecih sneli s sten mestnih hiš po državi. Pohod za okoljsko in socialno pravičnost, ki ga je organizirala okoljevarstvena skupina ANV COP 21, je potekal pod geslom "Snemite Macrona".