c S
Ministrstvo za delo ob pomanjkanju zmogljivosti za starejše občane poudarja pomen storitev v skupnosti 25.08.2019 13:55 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Ministrstvo za delo sicer povečuje kapacitete v domovih za starejše, vendar pa zaradi pomanjkanja sredstev v proračunu to počne predvsem s podelitvijo koncesij. Nezadosten razvoj storitev v skupnosti sicer povečuje pritisk na institucionalno varstvo, kar se odraža tudi v večjem številu vloženih vlog za bivanje na zalogo, so zapisali na ministrstvu.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na podlagi javnega razpisa podelilo koncesije za skupno 928 mest v domovih za starejše, dodatna mesta pa bodo na voljo po izgradnji novih zmogljivosti v letih 2019 in 2020, so zapisali v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke SDS Karmen Furman.

Dodatne zmogljivosti zagotavljajo tudi v javnih domovih, zlasti za namestitev oseb z demenco. V okviru javnih zavodov so bile med zadnjimi odprte nove enote v domu v Škofji Loki in v Domu Nine Pokorn Grmovje.

V gradnji je tudi nova enota doma upokojencev Center Ljubljana ob Regentovi cesti, ki bo imela eno bivalno enoto in dve enoti za stanovalce z demenco ter bo sprejela 44 oseb. V letu 2019 poleg sofinanciranja gradnje enote na Regentovi cesti v Ljubljani ministrstvo sofinancira še izgradnjo dveh oddelkov za stanovalce z demenco v Domu upokojencev Postojna, so zapisali.

V proračunu ministrstvo za investicije v domove za starejše letos namenja okoli 1,08 milijona evrov, so sporočili z ministrstva.

Kot so še zapisali na ministrstvu, je bilo 12. avgusta skupno 10.033 prošenj za bivanje v domovih. Pri podatkih o čakajočih so evidentirani tisti, ki pošljejo prošnjo, ki je lahko aktualna ali poslana na zalogo.

Kot aktualna se denimo vodi prošnja, ki jo prosilec odda za enoposteljno sobo v točno določnem domu. Če se mu medtem ponudi mesto v dvoposteljni sobi v drugem domu za starejše in to možnost zavrne, njegova prošnja še vedno ostane zabeležena kot aktualna za želeno namestitev. Po navedbah domov za starejše je tako med aktualnimi prošnjami približno desetina takih, ki so zainteresirani za takojšen sprejem, kar pomeni, da v tem trenutku primanjkuje med 900 in 1000 mest, so še poudarili na ministrstvu.

V resoluciji o nacionalnem programu socialnega varstva od 2013 do 2020 je sicer predvidena predvsem krepitev storitev v skupnosti kot alternative institucionalizaciji prek oskrbe in pomoči na domu. V preteklosti se je v Sloveniji namreč podpiralo predvsem razvoj institucionalnega varstva starejših, mnogo manj pa razvoj storitev v skupnosti.

Na ministrstvu so v odgovoru na poslankino vprašanje poudarili še, da koalicijski sporazum za mandatno obdobje od 2018 do 2022 predvideva vzpostavitev integriranega sistema dolgotrajne oskrbe s sprejemom zakona o dolgotrajni oskrbi.

Cilj sistemske ureditve dolgotrajne oskrbe je izboljšanje dostopnosti storitev, poenotenje pravic do dolgotrajne oskrbe, enotna ocena upravičenosti, integrirana mreža izvajalcev in koordinirano izvajanje vseh storitev dolgotrajne oskrbe ter hitrejši razvoj storitev v skupnosti.