c S
Začeli ocenjevati škodo v gospodarstvu po julijskih neurjih 23.08.2019 11:10 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v četrtek začelo ocenjevati škodo v gospodarstvu po neurjih s poplavami, točo in močnim vetrom, ki so v začetku julija letos prizadele velik del osrednje, severne in vzhodne Slovenije. Vloge oškodovancev zbirajo do 29. avgusta, so danes sporočili z ministrstva.

Neurja so med 2. in 4. julijem ter med 7. in 8. julijem prizadela občine Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Moravče, Mislinja, Bistrica ob Sotli, Braslovče, Dobje, Dobrna, Kozje, Laško, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec, Šentjur in Šmarje pri Jelšah.

Škodo so utrpeli tudi v občinah Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec, Jezersko, Preddvor, Jesenice, Kranjska Gora, Rogašovci, Sveti Jurij, Tišina, Lovrenc na Pohorju, Radlje ob Dravi, Lukovica, Domžale, Trzin, Mengeš, Komenda, Medvode, Dol pri Ljubljani, Trbovlje, Hrastnik, Cerklje na Gorenjskem, Cirkulane, Podlehnik, Rečica ob Savinji, Slovenske Konjice, Črna na Koroškem in Zagorje ob Savi.

Kot je objavilo ministrstvo, se ocenjevanje škode začne z zbiranjem vlog gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov, posameznikov, zavodov in zadrug iz omenjenih občin. Vloge je treba do 29. avgusta na ministrstvo poslati na obrazcu, ki je objavljen na spletni strani ministrstva.

Vlagatelji morajo med drugim navesti oceno škode na strojih in drugi opremi, zalogah in izpadu prihodka.

Glede na shemo državnih pomoči so izločena podjetja iz nekaterih dejavnosti, med drugim iz primarne kmetijske proizvodnje, ribištva in akvakulture, premogovništva, jeklarstva, industrije sintetičnih vlaken, proizvodnje in distribucije energije ter energetska infrastruktura, gradbeništva, izobraževanja ter zdravstvenega in socialnega varstva.

Neurja so med drugim razkrivala strehe in podirala drevesa, poškodovani so bili daljnovodi, zaradi česar je začasno brez elektrike ostalo več kot 10.000 odjemalcev, voda je poplavljala objekte in ceste, ki so bile na več območjih začasno neprevozne.