c S
Hrvaški avtobusni prevozniki s stavko opozorili na slabo stanje v sektorju 23.08.2019 11:10 Zagreb, 23. avgusta (STA) - Na Hrvaškem so danes za 10 minut obstali avtobusi za prevoz potnikov na lokalni in medmestni ravni. Tako so prometni sindikati, ki zahtevajo višje plače, uveljavitev evropske uredbe o prevozniških storitvah in status uradne osebe za voznike, opozorili na neurejeno stanje v sektorju. Za september so napovedali tudi stavko za nedoločen čas.

Hrvaški sindikat prometa in povezav ter združenje sindikatov voznikov in prometnih delavcev so ustavili avtobuse v linijskem prometu za 10 minut. V Zagrebu so organizirali tudi polurno protestno vožnjo od zagrebškega velesejma do ministrstva za morje, promet in infrastrukturo. Po navedbah sindikata se je opozorilne stavke udeležilo več kot 80 odstotkov od približno 7000 članov, ki so zaposleni v javnem linijskem prometu.

Sindikati zahtevajo 10-odstotno zvišanje plač in podpis panožne kolektivne pogodbe, uveljavitev evropske uredbe o prevozniških storitvah v železniškem in cestnem prometu ter tudi uveljavitev pravilnika o javnem linijskem prevozu potnikov. Za voznike avtobusov si želijo statusa uradne osebe, saj so ti med opravljanjem dela vse pogosteje deležni verbalnih in fizičnih napadov.

O vsem tem bi se radi čim prej pogovarjali s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in pristojnimi ministri.

V sindikatih trdijo, da je usoda prevoznikov po 30. novembru negotova, ker bodo potem ukinjene vse podpore in subvencije, ki jih prejemajo. Zaradi tega bodo morali ukiniti več avtobusnih linij, posledično pa bodo pod vprašajem številna njihova delovna mesta.

Po njihovem mnenju bodo mnoge vasi ostale brez avtobusnega prevoza učencev in dijakov, kar bo prispevalo k nadaljevanju izseljevanja s teh območij. Izpostavljajo, da se vsak dan soočajo z odpovedmi nezadovoljnih voznikov, ki so bolje plačano službo dobili v drugih državah. Spomnili so, da imajo vozniki na Hrvaškem približno 4000 kun (540 evrov) plače.

Če vlada zahtev ne bo izpolnila, so napovedali stavko za nedoločen čas, ki se bo začela 9. septembra, ko se začne šolsko leto.

Z ministrstva za izobraževanje so medtem sporočili, da bo morebitna septembrska stavka onemogočala prevoz šolskih otrok, čeprav so sredstva za subvencioniranje avtobusnega prevoza dijakov letos zvišali na 300 milijonov kun (40 milijona evrov).