c S
Večinski lastniki Celjskega sejma načrtujejo nov prevzem 23.08.2019 09:43 Celje, 23. avgusta (STA) - Potem ko so podjetja okoli družbe iz Celja Max-Rent v lanski prevzemni ponudbi prišla do nekaj nad 60 odstotkov delnic Celjskega sejma, želijo zdaj lastniški delež še povečati. Najpozneje v 30 dneh bo Max-Rent objavil ponudbo za odkup vseh delnic Celjskega sejma, je razvidno iz prevzemne namere, danes objavljene v časniku Delo.

Max-Rent v postopku prevzema družbe iz Celja, ki se ukvarja z organizacijo sejmov ter športnih in kulturno-zabavnih prireditev, deluje usklajeno s članoma upravnega odbora Celjskega sejma Francem Pangerlom in Nino Ermenc Pangerl ter podjetji Celuks, Utilis in B30. V prevzemni ponudbi, ki je veljala od 11. decembra 2018 do 8. januarja letos, so vsi skupaj povečali lastniški delež v družbi za 12,4 odstotka na 60,71 odstotka.

Zdaj nameravajo objaviti novo ponudbo za prevzem. Z delnicami Celjskega sejma se ne trguje na borzi, koliko bodo ponudili za vsako preostalo, ki je še nimajo v lasti, pa bo znano najpozneje v 30 dneh. V lanski ponudbi je bila cena določena pri sedmih evrih za delnico.

Kako uspešni bodo, je odvisno predvsem od Mestne občine Celje. Ta ima namreč v lasti 24,93 odstotka Celjskega sejma, medtem ko jih ima 8,92 odstotka v lasti družba sama, le 5,44 odstotka pa jih je razpršenih med preostalimi delničarji.

Celjski sejem ima po podatkih iz letnega poročila za lansko leto 13 redno zaposlenih. Lani je ustvaril nekaj manj kot tri milijone evrov prihodkov, kar je 25 odstotkov manj kot leto prej, vendar pa ti podatki niso neposredno primerljivi, saj več sejmov na sejmišču v Celju organizirajo le vsako drugo leto. Za leto 2019 v družbi, katere najpomembnejši sejem je mednarodni obrtni sejem Mos, ki ga bodo septembra pripravili že 52. leto zapored, načrtujejo vnovično rast prihodkov na 4,1 milijona evrov.

Rast načrtujejo tudi pri dobičku, in sicer naj bi se čisti dobiček z lanskih 31.490 evrov letos povečal na 92.500 evrov.